Ako želite savršeno žuta jaja, farbajte ih u kurkumi

Sigurno vam se desilo da ste nekada kupili žutu farbu za jaja, a ona su postala narandžasta ili gotovo da nisu promijenila boju. Da se to ne bi opet dogodilo, potrebna vam je kurkuma.

Osnovno pravilo prilikom farbanja jaja je da ona moraju biti bijela, osim kada se farbaju u lukovini. Za to nije nužno da kupite bijela jaja, možete ih izbjeliti tako što ćete ih kuvati u mješavini vode i sirćeta.

U svakom supermarketu možete kupiti kurkumu, bilo običnu ili organsku, a ona u kombinaciji sa bijelim jajima garantuje jarkožutu boju.

Uzmite staru šerpu ili šerpu od inoksa, jer se lakše čisti, i napunite je vodom. U nju ubacite dvije supene kašike kurkume, malo soli i kašiku sirćeta.

Ubacite jaja i ostavite ih u šerpi oko pola sata. Nakon toga sklonite jaja s ringle. Ako niste zadovoljni nijansom koju su jaja poprimila, samo ih ostavite duže da stoje u šerpi.

Pošto je kurkuma veoma intenzivna, kako biste zaštitili svoje ruke, stavite rukavice.

Kada se jaja ohlade, izglancajte ih uljem.

Za romantično plava vaskršnja jaja kupite crveni kupus

Ako vam je dosadilo da svake godine farbate jaja u lukovini, ili ste nezadovoljni vještačkim farbama, nabavite hibiskus za ljubičasta, kurkumu za žuta ili crveni kupus za romantično plava jaja.

Sve što vam je potrebno da biste ofarbali jaja u crvenom kupusu su bijela jaja, stara šerpa, so, sirće i ulje.

Ako ne možete da nađete bijela jaja, možete pomoću sirćeta da izbjelite obična, tako što ćete ih kuvati u pola litra vode i isto toliko sirćeta (odnosno, koliko vode, toliko i sirćeta). Obavezno skidajte pjenu koja se pravi. Pomoću sirćeta ili alkohola možete skinuti i pečat sa jaja. 

Stavite jedno jaje u šerpu i sipajte vodu tako da bude za jedan prst iznad jajeta. Jaje izvadite, a u šerpu ubacite sitno sjeckani crveni kupus. Dodajte kašičicu soli. Šerpu poklopite i ostavite kupus da se kuva pola sata.

Kada tih pola sata isteknu, procijedite vodu i izgnječite kupus, kako bi ispustio još boje. Kupus možete da bacite, a vodu vratite u šerpu. Smanjite temperaturu na kojoj ste kuvali kupus i dodajte oko pola decilitra sirćeta. Ubacite jaja, ali samo jedan red.

Nakon pola sata možete isključiti šporet, ali jaja neka ostanu u šerpi. Povremeno provjeravajte da li su poprimila nijansu koju želite. Možete ih vaditi u različitim intervalima, tako da dobijete i tirkizna i tamnoplava jaja.

Kada ih izvadite iz šerpe, ostavite ih da se osuše i poslije ih izglancajte uljem.

Isto kao i kada jaja farbate u lukovini, možete ih stavljati u najlon čarape, u koje ubacite cvjetiće i listiće, pa ih tek onda ubaciti u šerpu.

(RTS.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *