Mladi virtuoz iz Bijeljine niže uspjehe kao na traci

Jedanaestogodišnji Đorđe Perić iz Bijeljine dokaz je da je sve moguće postići uz snažnu volju i dobru organizaciju, a ovaj mladi virtuoz osim što svijet osvaja harmonikom, jednako dobre rezultate postiže i u sportu, kao i školi.

Ovaj svestrani dječak tek je zakoračio u drugu deceniju, a virtuoznim sviranjem harmonike već je osvojio 87 nagrada na muzičkim festivalima koji su održani u 19 zemalja, od čega je najviše laureata.

Talenat i ljubav za harmoniku naslijedio je od oca Slaviše, magistra harmonike, direktora Muzičke škole “Kornelije Stanković”, koja ima odeljenja u Ugljeviku, Bijeljini i u Beču.

Đorđe, koji je u petoj godini zasvirao na harmonici i već u tom uzrastu krenuo da osvaja nagrade stručnih žirija i simpatije publike, priča da je njegova prva ljubav bio klavir, na kojem je počeo da svira u četvrtoj godini.

– Posljednju nagradu, 87. po redu osvojio sam na festivalu u Portugaliji, koji je održan prije nekoliko dana. Na ovom festivalu, koji je zbog pandemije virusa korona održan u onlajn formatu, učestvovalo je više od 300 takmičara iz 20 zemalja – kazao je Đorđe.

Na tom takmičenju Đorđe je bio najbolji u disciplini instrumentalni žanr, a žiri festivala mu je dodijelio i gran-pri kao pobjedniku cjelokupnog takmičenja. Đorđe, koji pohađa peti razred, kaže da stiže i na treninge korektivne gimnastike i u školu stranih jezika, dok sve slobodno vrijeme koristi za sviranje i druženje sa vršnjacima.

– Najviše volim da sviram klasičnu muziku, a omiljena numera mi je “Put kozaka”, za koji sam snimio i spot. Nadam se da ću jednog dana svirati na sopstvenim koncertima – kazao je Đorđe.

Stariji Perić u Lisabonu je dobio priznanje za profesionalizam, kreativna dostignuća i visokokvalitetnu obuku laureata svih uzrasta.

Ističe da je ponosan na postignute rezultate svojih učenika i navodi da oni na najbolji način promovišu zemlju i region na međunarodnim festivalima širom Evrope.

– Postali smo prepoznatljivi širom Evrope, a naši učenici su najbolji ambasadori kulture naše zemlje – rekao je Perić.

Đorđe je, između ostalog, dobitnik i priznanja Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i predsjednika Vlade Republike Srpske.

Manifestacije

Osim festivala Đorđe Perić je nastupio i na mnogim kulturnim manifestacijama, a često se pojavljuje u televizijskim emisijama. Takođe, učestvovao je i u humanitarnoj akciji “S ljubavlju hrabrim srcima” koja je održana pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.