78 godina od spasavanja savezničkih pilota u akciji “Halijard – vazdušni most” /VIDEO/

U mjestu Boljanić kod Doboja obilježeno je 78 godina od operacije spasavanja savezničkih pilota 1944. godine, naziva “Halijard – vazdušni most”. U akciji koju su sprovele snage Jugoslovenske vojske u otadžbini, pod komandom generala Dragoljuba Draže Mihailovića, spaseno je više od 500 pilota, a u Boljaniću šezdeset savezničkih avijatičara.

Obilježavanje ovog istorijskog događaja od republičkog značaja, organizivao je  Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske. Ovom događaju prisustvovali su zvanicnici Srpske i Srbije kao i predstavnici ambasada SAD i Velike Britanije, te te delegacije grada Doboja i opštine Petrovo.

Boljanić je mjesto naših budućih okupljanja, ne samo na jedan dan, već treba da bude mjesto gdje će se tokom čitave godine provoditi aktivnosti, poručio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Akcija Halijard je ogroman moralni kapital koji treba da njegujemo i čuvamo, rekla je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske .

U akciji vazdušni most” prije 78 godina spaseno je više od 500 pilota, a u Boljaniću njih 60. Operacija “Vazdušni most”, kako je još zovu, bila je najveća operacija spasavanja američkih vojnika izvan linija fronta 1944. i 1945. godine.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *