10 najzdravijih namirnica na svijetu: Iznenađenje na listi je jedan slatkiš

Pogledajte koje namirnice spadaju u najzdravije na svijetu – koje od njih jedete?

Zdrava ishrana ima ogroman efekat na zdravlje i to već svi znaju. Ali, dok za neke namirnice znamo da su veoma zdrave, za neke baš i ne znamo – recimo, niko ne bi očekivao da se na listi najzdravijih namirnica nađe i jedan slatkkiš.

Možda se neće svako u potpunosti složiti sa ovim spiskom najzdravijih namirnica na svijetu, ali je činjenica da svaka od njih sadrži važne vitamine i minerale koji su ljudskom tijelu potrebni za normalno funkcionisanje. U tom smislu, definitivno bi trebalo da se nađu na svačijem jelovniku barem povremeno, a evo o kojoj hrani je riječ.

Spanać

Ova namirnica spada u superhranu jer sadži veoma mnogo nutrijenata. Jedna je od najzdravijih namirnica na svijetu, bogat je izvor vitamina A, K i folata, a plus je što je uprkos velikoj količini vitamina i minerala niskokalorična.

Bijeli luk

Možda vam od njega zadah neće mirisati baš najljepše, ali će zato vaše telo biti zahvalno. Ova mala, ali moćna namirnica snižava holesterol i krvni pritisak i ima antizapaljenska dejstva, tako da – zaboravite na miris koji se većini ne dopada.

Limun

Ovo voće našlo se na listi najzdravijih namirnica zbog jakih antizapaljenskih svojstava koje ima. Dobro djeluje na crijeva i jetru, ima dosta vitamina C, kao i pomorandže.

Cvekla

Mnogi ovu namirnicu zanemaruju, ali je veoma dobra za mozak i pomaže u snižavaju krvnog pritiska. Prema nekim istraživanjima, konzumiranje cvekle snižava rizik od razvoja demencije, a bogata je folatima, magnezijum i vitaminom C.

Crna čokolada

Sigurno niste očekivali slatkiš na listi najzdravijih namirnica, ali crna čokolada je bogata antioksidantima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Dobro deluje na zdravlje srca i holesterol, popravlja raspoloženje, ali naravno ako se jede u umjerenim količinama. Kockica ili dve dnevno su dovoljne da osjetite sve dobre strane ove čokolade, a najbolje je da birate one sa najmanje 70 odsto kakaa.

Sočivo

U nekim kulturama su deo svakodnevne ishrane, dok mi u Srbiji nemamo naviku da ih jedemo. Sadrže dosta hranljivih vlakana i proteina, dobro djeluju na zdravlje srca i podstiču mršavljenje, sprečavaju česte i nagle promene nivoa šećera u krvi i poboljšavaju zdravlje crijeva.

Maline

Ovo ukusno voće je bogato antioksidantima, vitaminom C i gvožđem. Istraživanja su pokazala da konzumacija malina smanjuje rizik od gojaznosti, dijabetesa i srčanih bolesti, a istovremeno povećava nivo energije.

Orasi

Kada je reč o orašastim plodovima, orasi imaju najviše antioksidanasa, a pored toga sadrže i vitamin E, omega-3 i zdrave masti. Studije su pokazale da su veoma efikasni u smanjenju zapaljenja u tijelu i oksidacije u arterijama, ali ih naravno treba jesti umjereno – preporučeno je oko osam oraha dnevno.

Losos

Ova riba je sjajan izvor omega-3 masnih kiselina koje se povezuju sa smanjenim rizikom od depresije i srčanih bolesti. U porciji od 85 grama nalazi se 50 odsto preporučene dnevne doze nijacina, koji štiti od Alchajmerove bolesti i problema sa pamćenjem. Osim toga, losos je bogat proteinima, vitaminima i mineralima – kalijumom, selenom i vitaminom B12.

Avokado

Ljudi uglavnom ili izrazito vole ili baš ne vole avokado, ali preporučljivo je da se konzumira jedan ili dva nedjeljno kako biste unijeli mononezasićene masti, kalijum, folate, vitamine C, K, B5, B6 i E. Dakle, reč je o veoma hranljivoj namirnici, koja je dobra za zdravlje srca zbog zdravih masnih kiselina i vlakana, pomaže u snižavanju holesterola i triglicerida, a ublažava i simptome artritisa.

(Mondo)

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *