Тrodnevni zeleni-eko festival “Drinica”

U Eko-vizitor centru “Jezera” u Bijeljini danas je počeo trodnevni Zeleni-eko festival “Drinica” sa nizom obrazovnih, sajamskih i zabavnih sadržaja čiji je cilj zaštita prirode, rekla je Srni predsjednik udruženja “Eko put” Snežana Jagodić Vujić.

Ona je istakla da će posjetioci moći da vide izložbu fotografija “Od divlje deponije do vizitorskog centra”, da učestvuju u “Šetnji dabrovom stazom” na mjestu gdje su se dabrovi nakon više od vijeka ponovo pojavili u Semberiji, kao i nizu kreativnih radionica na temu zaštite prirode.

“Cilj manifestacije je podizanje svijesti o potrebi zaštite prirode i barskog sistema starog drinskog toka i promocija Eko-vizitor centra Jezera kao posjetilačkog centra budućeg zaštićenog područja Drinica“, navela je Vujićeva.

Zeleni-eko festival dio je projekta “Revitalizacija dijela starog drinskog toka Drinice-bare starače u procesu uspostavljanja zaštićenog područja” koji podržava Javna ustanova “Vode Srpske”.

“Ekološko udruženje Eko put formiralo je Eko centar Jezera 2013. godine kada smo od grada na korištenje i upravljanje dobili zemljište površine 2,5 hektara u sistemu starog drinskog toka, starače Drinice na Pavlovića putu u neposrednoj blizini glavnog korita Drine, u okviru budućeg zaštićenog područja u donjem toku i ušću rijeke Drine u Savu”, rekla je Vujićeva.

Prema njenim riječima, lokacija je bila totalno devastirana i pretvorena u divlju deponiju otpada.

Aktivisti udruženja godinama su čistili otpad i sanirali štete nakon katastrofalnih poplava 2014. godine, uredili prilazni put i ulaznu kapiju sa dijelom ograde, izgradili vidikovac, dva višenamjenska objekta i ljetnju učionicu, pet drvenih objekata za smještaj učesnika radionica i kampova.

“Najveći infrastrukturni radovi bili su na dijelu lokacije površine manje od hektara gdje su, nakon uklanjanja otpada, otvoreni izvori i produbljeno jezero maksimalne dubine do pet metara koji služe za posmatranje i istraživanje”, istakla je Vujićeva.

Po njenoj procjeni, od 2016. godine kroz Eko centar je prošlo 10.000 posjetilaca, ekoloških i građanskih aktivista, mladih, članova mnogobrojnih udruženja iz Bijeljine i drugih sredina, ljubitelja prirode.

“Uporedo sa revitalizacijom barskog sistema radimo na izgradnji infrastrukture za višednevni smještaj i boravak posjetilaca i organizujemo naučno-istraživačke kampove, proučavamo biljne i životinjske vrste i organizujemo brojne edukativne sadržaje s ciljem podizanja svijesti o potrebi zaštite prirode“, navela je Vujićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *