Žega krati radno vrijeme

Tropske vrućine i temperatura koja ovih dana “gura” živu iznad 40. podioka najteže padaju radnicima na otvorenom, zbog čega su pojedini poslodavci pribjegli kraćem radnom vremenu, dok drugi spas pronalaze u čestim pauzama.

Toplotni talas zahvatio je većinu krajeva Srpske i regiona, a tokom vikenda na snazi je crveni meteoalarm, jer će temperatura u pojedinim mjestima dostići i 42 stepena, što može negativno uticati na zdravlje stanovništva. Kako ne bi došlo do toga, stručnjaci pozivaju poslodavce da zaštite radnike na otvorenom i tako izbjegnu povrede na radu, koje su usljed visokih temperatura česte zbog pada koncentracije.

Izvršni direktor prnjavorskog preduzeća “Gradip” Milan Bijelić kaže da su s ciljem zaštite zaposlenih još u četvrtak skratili radno vrijeme, a da danas (subota) neće raditi uopšte.

– Već dva dana radimo od šest do 14 časova, a uobičajeno radno vrijeme nam je od sedam do 16 časova. Iako nam je prema planu subota radna, zbog visoke temperature ni ne pomišljamo da radimo jer ne želimo da radnike izlažemo vrućini – rekao je Bijelić i dodao da građevincima kraće radno vrijeme i ne ide mnogo u prilog jer su plaćeni po satnici i učinku, zbog čega mnogi ni ne žele da rade kraće. 

Za kraćim radnim vremenom posegli su i u preduzeću Vazduhoplovni zavod “Orao” iz Bijeljine, a s obzirom na to da fizički posao na visokim temperaturama posebno teško pada putarima, i u preduzeću “Kozaraputevi” odlučili su da režu radne sate.

– Rad smo ovih dana organizovali od šest do 12 časova, nakon čega pravimo pauzu do 17 sati i nastavljamo u slučaju ako se nešto mora završiti. Kako ćemo raditi iduće sedmice, ne znamo, pratićemo vremensku prognozu – rekli su u “Kozaraputevima”.

Uprkos velikim vrućinama, poljoprivrednici nemaju luksuz da se odmaraju. Na njivi su, s obzirom na to da je sezona u punom jeku, od jutra do mraka.

– Niko nas ne pita da li je vruće ili hladno. Mi da gledamo vremensku prognozu, nikada ništa ne bismo uradili. Na njivu ponesemo mnogo vode, stavimo kapu na glavu i radimo. Problem je samo što na ovim vrućinama može izdržati samo onaj ko je potpuno zdrav, zbog čega teško dolazimo do nadničara, iako ih plaćamo šest maraka po satu, plus hrana i piće – priča povrtar iz Lijevča polja Duško Banjac.

Zaposleni u banjalučkoj roštiljnici “Biljana” kažu da, uprkos velikim vrućinama, ne mogu raditi skraćeno, ali zato prave češće pauze.

– Mnogo bi nam značilo kada bismo imali skraćeno radno vrijeme kada su temperature paklene, ali u ugostiteljstvu je tako nešto gotovo nemoguće – rekao je jedan od radnika i dodao da je najgore roštilj-majstorima jer je temperatura iznad roštilja i do 20 stepeni viša nego napolju.

Paklenim vrućinama izloženi su i pekari, vozači autobusa, prodavci sladoleda i mnogi drugi koji radno vrijeme i vrućinu prekraćuju mokrim peškirima, vodom i laganom odjećom. 

– Nije nimalo jednostavno raditi po vrućini, ali što se mora, mora se. Imamo suncobran koji nas štiti bar malo, pijemo dosta vode, rashladimo se sladoledom, lagano obučemo i to je to – kazala je Milica L, koja prodaje sladoled na banjalučkom Trgu Krajine. 

Visoke vrućine ovih dana napunile su i službe hitne pomoći.

– Problemi i simptomi zbog kojih se pacijenti javljaju su različiti, ali najviše ih je sa povišenom temperaturom. Simptomi sunčanice često se poklapaju sa virusnim i bakterijskim infekcijama. pa ne možemo na prvu znati šta je uzrok, dok potpuno ne pregledamo pacijenta – rekao je rukovodilac Hitne službe u Trebinju Marko Paovica.

Iz Doma zdravlja Banjaluka u petak su apelovali na građane da u najtoplijem dijelu dana, od 10 do 17 časova, izbjegavaju direktno izlaganje suncu,  te da piju što više vode i napitaka bez kofeina, alkohola i šećera.

– Zdrave osobe treba da unesu osam do deset čaša vode na dan, a preporučuje se i tuširanje mlakom vodom, lagana, široka i svijetla odjeća od prirodnih materijala. Obroci treba da budu češći, a manji da bio bili lako svarljivi – naveli su iz Doma zdravlja Banjaluka.

Klima

Kada je riječ o rashlađivanju prostorija, stručnjaci poručuju da temperatura ne treba da bude previše niska u odnosu na spoljnu.

Preporuka je da se klima uređaj podesiti tako da temperatura prostora ne bude niža od sedam do deset stepeni Celzijusa u odnosu na spoljnu.

(Glas Srpske)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *