Zdravstvena zaštita za građane za koje se uplaćuju doprinosi

Fond zdravstvenog osiguranja /FZO/ Republike Srpske od danas finansira zdravstvenu zaštitu za građane koji su na jedan, od zakonom predviđenih osnova, prijavljeni na osiguranje i za koje se redovno uplaćuju doprinosi – bez izuzetka, saopšteno je iz ovog Fonda.

U saopštenju se podsjeća da je odluka Vlade Republike Srpske, po kojoj je omogućeno da svi građani imaju zdravstveno osiguranje bez obzira na uplatu doprinosa, istekla juče.

“Ovo je prilika da ponovo pozovemo građene koji još nemaju zdravstveno osiguranje, poput nezaposlenih, da posjete nadležne poslovnice Fonda i da regulišu svoj status”, navedeno je u saopštenju.

Budući da je Vlada dala rok od dva mjeseca, u FZO vjeruju da su poslodavaci ovu priliku shvatili krajnje ozbiljno i da su provjerili stanje svojih obaveza u Poreskoj upravi, izmirili dugovanja ili eventualno napravili po potrebi reprograme dugovanja sa Poreskom upravom i slično.

“Neplaćanjem doprinosa ne uskraćuju se samo radnici za prava iz zdravstvenog osiguranja, već se dovodi u pitanje kompletan zdravstveni sistem i funkcionisanje svih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj”, istaknuto je u Fondu.

U saopštenju se napominje da FZO, kada se uplate doprinosi, tu uplatu u sistemu vidi dan ili dva nakon uplate, zbog čega je važno da se doprinosi plaćaju pravovremeno, odnosno kako je predviđeno zakonom, a ne u zadnji čas.

Iz Fonda je saopšteno da je važno da osiguranici znaju da kada se uplate doprinosi, Fond “pušta” osiguranje na period od dva mjeseca.

“Poslodavci imaju dovoljno vremena da obaveze izmiruju na vrijeme, kako bi osigurana lica imala u kontinuitetu osiguranje. U slučaju eventualnih problema, osiguranici, kao i poslodavci, mogu da se jave i u poslovnice FZO”, navedeno je u saopštenju Fonda.

Poslodavci koji imaju reprograme, potrebno je da redovno izmiruju obaveze po osnovu reprograma, ali i svoje tekuće obaveze da bi radnici imali zdravstveno osiguranje.

“Kada je riječ o zdravstvenim ustanovama, Vlada Republike Srpske donijela je zaključak po kojem zdravstvene ustanove mogu da pokrenu postupak kod Ministarstva finansija i Poreske uprave Srpske za odgađanje plaćanje poreskog duga, jednokratno na period od 12 mjeseci”, pojašnjava se u saopštenju.

U skladu sa ovim zaključkom, zdravstvene ustanove su dužne da upute zahtjev nadležnom ministarstvu i kada dobiju rješenje o odgodi plaćanja poreskog duga, potrebno je da ga dostave nadležnoj poslovnici Fonda.

“Oni koji to učine, radnici tih zdravstvenih ustanova imaće pravo na zdravstveno osiguranje i nakon 31. jula. Isto tako, građani koji još nemaju zdravstveno osiguranje, potrebno je da posjete nadležne poslovnice Fonda i regulišu svoj status, budući da je zakon dao brojne mogućnosti prijave na osiguranje o kojima smo kontinuirano informisali javnost”, navodi se u saopštenju FZO.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *