Zdravlje “zrači” iz košnice

Porodica Tešić iz Donje Trnove, u opštini Ugljevik, duže od sedamdeset godina se uspješno bavi pčelarstvom, za šta su bezbroj puta nagrađivani na sajmovima u regionu, u ovom “slatkom” poslu napravili su iskorak.

U prirodnom amfiteatru, gde se smjenjuju mirisi livadskog cvijeća, bagrema i lipe, izgradili su api-inhal komoru, jedinu u ovom dijelu Republike Srpske.

Stručnjaci tvrde da eterična ulja propolisa, voska, meda i perge, kao i fitoncidi koji se oslobađaju iz košnice dezinfikuju vazduh oko pčelinjaka u prečniku od 200 metara. Zvuk zujanja pčela sa audioterapijskog aspekta koristan je u liječenju migrenoznih glavobolja, djeluje umirujuće i obezbjeđuje kvalitetan san, pojašnjavaju Tešići. Dokazano je da je košnica prirodna apoteka, da na čovjeka djeluje ljekovito sve što se nalazi u njoj, pa čak i vazduh.

– U api-komori, urađenoj od prirodnih materijala, imamo pet košnica sa ugrađenim inhalatorima, pomoću kojih korisnici udišu ljekoviti vazduh direktno iz košnice. Inhalacija u api-komori blagotvorno djeluje na disajne organe, pomaže pri liječenju bronhitisa, astme, glavobolje, poboljšava cirkulaciju, stimuliše kardiovaskularni i nervni sistem – kaže Draženka Tešić, medicinski radnik u Bolnici “Sveti Vračevi” i glavni “krivac” za izgradnju api-komore.

Inhalacije koriste i zdrave osobe, posebno sportisti zbog plućnog kapaciteta, a djeca zbog podizanja opšteg imuniteta. Svi posjetioci api-komore zadovoljni su postignutim rezultatima u poboljšanju zdravstvenog stanja.

– Preporuka je da jedna inhalacija traje 20 minuta, dva puta dnevno u periodu od 10 do 15 dana – dodaje Draženka.

Suprug Miladin i sinovi Marko i Mladen, pored obaveza u pčelinjaku, angažovani su i na uređenju izletišta za mlade i porodice sa djecom.

– Nakon izgradnje api-komore, uradili smo i ljetnjikovce, pa ovaj prostor sa pčelinjakom, voćnjakom, potokom i šumskim kompleksom, čini jednu zaokruženu cjelinu, idealnu za dnevni izlet i porodični odmor – kaže Miladin.

(Večernje novosti)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *