OVE APLIKACIJE je i Google obrisao – brišite ih i vi, ako ih imate!

U velikoj akciji protiv zlonamjernih aplikacija u zvaničnoj Google Play prodavnici obrisano je čak 38 aplikacija, zato i vi učinite isto, ako imate neku od njih!

Google je nedavno uklonio najmanje 38 zlonamjernih aplikacija iz Google Play prodavnice nakon izvještaja o zloupotrebi privatnosti i drugih problema, koje su stvarale te aplikacije.

Radi se o čak 38 aplikacija, koje krše pravila privatnosti, “bombarduju” korisnike nepotrebnim reklamama i oglasima, ali i onemogućavaju brisanje tako što skrivaju svoju ikonicu na ekranu.

Možda vama to zvuči banalno, ali mnogi korisnici ni danas ne umiju da obrišu aplikaciju, ako je ne vide pred sobom, odnosno rijetko posjećuju meni Settings – Applications, odakle bi ih mogli obrisati.

Važno je napomenuti da svih 36 problematičnih aplikacija potiče od istog razvojnog tima, a sigurnosnu provjeru su zaobišli sklanjajući oglašavanje iz izvornog koda aplikacije, a dodajući ga potom kroz ažuriranja ili dopune, koje nisu detaljno opisivane u Play Store podacima o aplikaciji, objavio je GizChina, a prenijeli mediji.

Većina zlonamjernih aplikacija ovog puta povezana je sa kamerom, filterima za fotografije ili programima za uljepšavanje, a dobar dio njih je već postojao na Google Play prodavnici, ali su odatle već uklonjene pa su sada ponovo postavljene u malo izmijenjenoj verziji.

Nažalost, ispostavilo se da su neke od njih vrlo popularne i da su dosad preuzete i po nekoliko stotina hiljada puta, što bi značilo da su potencijalno ugrozile milione korisnika širom svijeta.

Evo i spiska aplikacija, koje je uklonio Google iz Play Store-a: Yoroko Camera, SoluCamera, LiteBeautyCamera, BeautyCollageLite, Beauty&FiltersCamera, PhotoCollage&BeautyCamera, BeautyCameraSelfieFilter, GatyBeautyCamera, PandSelifeBeautyCamera, CatoonPhotoEditor&SelfieBeautyCamera, BenbuSelifeBeautyCamera, PinutSelifeBeautyCamera&PhotoEditor, MoodPhotoEditor&SelifeBeautyCamera, RosePhotoEditor&SelfieBeautyCamera, SelifeBeautyCamera&PhotoEditor, FogSelifeBeautyCamera, FirstSelifeBeautyCamera&PhotoEditor, VanuSelifeBeautyCamera, SunProBeautyCamera, FunnySweetBeautyCamera, LittleBeeBeautyCamera, BeautyCamera&PhotoEditorPro, GrassBeautyCamera, Ele Beauty Camera, Flower Beauty Camera, Best Selfie Beauty Camera, Orange Camera, Sunny Beauty Camera, Landy Selfie Beauty Camera, Nut Selfie Camera, Rose Photo Editor & Selfie Beauty Camera, Art Beauty Camera-2019, Elegant Beauty Cam-2019, Selfie Beauty Camera & Funny Filters, Selfie Beauty Camera Pro i Pro Selfie Beauty Camera, dok dve aplikacije nisu popisane i trenutno se ne zna koje su to tačno aplikacije objašnjava White Ops istraživačka kompanija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *