Zbog visokih cijena repromaterijala pred povrtarima neizvijesna sezona /VIDEO/

Iz jako teške 2021. godine ulazimo čini se u još težu 2022. godinu, počinje priču Mladen Lazić, koji uzgaja povrće na oko tridesetak hektara semberske oranice, a koji je nedavno na svom imanju kako bi zatorio lanac proizvodnje pokrenuo i preradu proizvoda.

Čekamo još nekih dva mjeseca kako bi se okrenuli plasteničkoj i proizvodnji povrća na otvrenim poljima, kaže on i ističe da će se okrenuti vodotopivim đubrivima kako bi pokušali namiriti potrebe za hranjivima u povrtarskoj proizvodnji.

Osim plasteničke proizvodnje povrća Lazići cveklu i luk proizvode na otvorenim poljima. Na zadatku će biti sistemi navodnjavanja kap po kap, zbog primjene đubriva, kako bi biljke usvajale bolje hranjive elemente. Procjenjuju da je to u ovakvim okolnostima isplativije.

Napominju da je njihovo gazdinstvo pionir  u poslu prerade voća i povrća, tek smo kažu na početku , pa se nadaju da bi ovo mogla biti pozitivna priča u budućnosti. Prošle je godine proizvode koje su plasirali domaće tržište kažu  dobro prihvatilo. U paleti su za sada 22 proizvoda od kiselog do slatkog programa.

Preradi napominje Lazić sirovina predstavlja sve, dok je s druge strane proizvođaču siguran plasman po prihvatljivim cijenama prioritet. Upravo je to za njih ističu bio razlog više da se posvete vlastitoj proizvodnji od njive do trpeze.

Crvena paprika je i dan danas deficitarna roba u Semberiji. Nisu veliki posjedi na kojima stasava ova povrtarska kultura pa se domaća prerada uglavnom oslanja na uvoz iz Srbije. S obzirom da su troškovi proizvodnje usljed globalnih pomjeranja na tržištu svuda isti, pribojavaju se već sada oni koji se preradom bave hoće li ove godine uspjeti da dođu do crvene paprike i da li će je biti dovoljno za otkup.

Evidentno je da su povrtari tokom prošle godine usljed suše izgubili dobar dio prinosa i roda u atarima, pa su kupce na tržištu sačekale veoma visopke cijene poput onih koje drže kupus i krompir.

Kako je tek na početku, plasmanom proizvoda koji izlaze iz ovih pogona je kaže Lazić zadovoljan.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *