Zbog nepravilnosti obveznici kažnjeni sa 624.000 maraka

Poreska uprava Republike Srpske je od početka novembra izrekla 624.000 KM kazni zbog uočenih nepravilnosti prilikom kontrola ispektora, te je upućen apel obeznicima da se ne dovode u situaciju da pred praznike budu sankcionisani ili kažnjeni privremenom zabranom rada.

Direktor Poreske uprave Goran Maričić najavio je da pojačane kontrole biti nastavljene budući da je ovo period pred novogodišnje i božićne praznike, kao i vrijeme zimske sezone kada se očekuje veća koncentracija ljudi, posebno iz dijaspore, a samim tim i veći prometi.

S tim u vezi, Maričić je pozvao poreske obveznike da poštuju zakonske propise i da svoju dobit grade na pružanju kvalitetnijih usluga građanima, u zakonskim okvirima i fer tržišnoj utakmici, a ne na izbjegavanju svojih poreskih obaveza, saopšteno je iz Poreske uprave Republike Srpske.

On je napomenuo da je Poreska uprava od 9. novembra izvršila 390 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, pri čemu su kod 126 poreskih obveznika utvrđene nepravilnosti, te su izrečene kazne u iznosu od 543.000 KM, rekao je

Maričić je naveo Poreska uprava od početka novembra širom Srpske provodi akciju pojačanih kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, prijavljivanja radnika u Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa, te kontrola čiji je cilj otkrivanje neregistrovane djelatnosti, a dio tih aktivnosti provodi zajedno sa republičkim Inspektoratom.

“Ove pojačane aktivnosti kontrolnih organa u Srpskoj provode se na osnovu zaključaka sa zajedničkog sastanka republičkih organa uprave zaduženih za suzbijanje sive ekonomije u Srpskoj, koji je 9. novembra održan kod predsjednika Vlade Republike Srpske”, rekao je Maričić.

On je dodao da su inspektori izvršili 47 kontrola prijavljivanja obveznika u Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa, te je kod 19 poreskih obveznika zatečeno isto toliko neprijavljenih radnika, zbog čega su poreskim obveznicima izrečene kazne u ukupnom iznosu od 67.000 KM.

“U istom periodu je Poreska uprava u saradnji sa Inspektoratom izvršila 71 zajedničku kontrolu, od čega 62 kontrole prijave radnika i devet kontrola lica koja obavljaju djelatnost bez odobrenja za rad. Izrečeno je 14 mjera zabrane obavljanja djelatnosti i isto toliko prekršajnih naloga na iznos kazne od 14.000 KM”, rekao je Maričić.

On je dodao da su zajedničke kontrole inspektora provedene u Banjaluci, Doboju, Zvorniku, Bratuncu, Ugljeviku, Prijedoru, Kozarskoj Dubici, Palama, Trebinju, Istočnom Sarajevu, Milićima i Vlasenici.

Maričić je apelovao da poreski obveznici ne dovode sebe u situaciju da pred i za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika budu sankcionisani novčanim kaznama i mjerama privremene zabrane rada, jer cilj Poreske uprave Srpske nije kažnjavanje, već stvaranje lojalne konkurencije, odnosno da svi poreski obveznici posluju pod istim uslovima.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *