Završni događaj projekta “Sport4Change” /VIDEO/

Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“ organizovala je danas  u Sali KK Budućnost u Bijeljini, završni događaj u okviru projekta Sport4Change, koji je sprovođen u saradnji sa CARE Deutschland. Glavni cilj projekta je inkluzija djece iz marginalizovanih grupa i razvijanje i unapređivanje socijalnih vještina.

Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“, u saradnji sa CARE Deutschland, već unazad šest godina sprovodi projekat Sport4change,  čija su glavna aktivnost fudbalski treninzi za djecu korisnike Dnevnog centra. Treninzi se sprovode po posebnom kurikulumu, namijenjenom za rad sa djecom iz marginalizovanih grupa. Danasnjim treningom je zavrsena I poslednja faza projekta.

Kroz projekat je u ovom posljednjem ciklusu, koji je trajao od februara 2021. do marta 2022, prošlo 55 različite djece, 20 djevojčica i 35 dječaka, a za rad sa njima bili su angažovani jedan trener i dva asistenta.

Djeca su kroz edukaciju I pokazne vježbe iz kurikuluma shvatili koliko je sport bitan u razvoju zdrave ličnosti. Kažu da su presreći kad krenu na trening jer znaju da rade najbolju stvar za sebe i kroz igru I druženje stvaraju nova prijateljstva.

Ovaj projekat je bio važan korak naprijed u  socijalnoj inkluziji romske djece. Djeca su imala mogućnost sticati socijalne vještine i dodatna znanja kroz obrazovni program koji je posebno pripremljen za ovaj projekat, a čiju okosnicu čini sport kao pokretač za socijalno uključivanje i poboljšanje rezultata u okviru formalnog obrazovanja. Iz otaharina porucuju da je projekat Sport 4 change zavrsen ali da ce I u buducnosti ucestvovati u slicnim projektima jer se kroz sport mladi uče timskom radu, liderstvu, samodisciplini, odgovornosti, toleranciji; istrajnosti, poštovanju autoriteta, razvija radne navike, jača njihov karakter, samopoštovanje i samopouzdanje.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *