Završena berba “Čačanske ljepotice” na Majevici, izvezeno više od 1.500 tona /VIDEO/

Dok se proizvođači povrća uglavnom žale na loš plasman i niske cijene svojih proizvoda, voćari podmajevičkih krajeva će ove godine zadovoljno trljati ruke. Uložili su u zasade mnogo, a godina im je vratila dobrim rodom i kvalitetom šljive, koju čeka siguran kupac na evropskom tržištu.

Na Majevici, kraju gdje zahvaljujući blagodetima geografskog položaja voće prispjeva ranije, završava se berba čačanske ljepotice koja je namijenjena izvozu, a počela je prije petnaestak dana. I ako je aprilski mraz prijetio da obere rod, to se nije desilo. Šljiva se dobro održala, a plodove karakteriše izvanredna krupnoća.

Sorta šljive “čačanska ljepotica” najzastupljenija je u voćnjacima ovog kraja jer je na tržištu Evropske unije prepoznata kao konzumna šljiva. Na ovom tržištu preko nekoliko otkupljivača iz ovog kraja do sada je završilo preko hiljadu i po tona ove šljive.

Nema problema ni sa sezonskim radnicima, ove godine ima i mladih u zasadima šljive. U potrazi za sezonskim poslom stigli su u majevičke zasade i berači iz susjedne Srbije ali i Federacije BiH.

Posao na berbi konzumne šljive za evropsko tržište je zahtjevan, šljiva se bere sa grane, ali dinamika posla je dobra.

Ovih dana počinje i berba šljive sorte “stenlej”. Za razliku od majevičkih voćara, oni u potkozarju berbu šljive nisu ni imali. Mraz im je obrao rod još u aprilu i prepolovio ukupan rod svih voćnih vrsta za oko 50 odsto.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *