Završena akcija “Respirator za Srpsku” – 50 respiratora stiglo u Bijeljinu! /FOTO/

U Bijeljinu je danas stiglo 50 respiratora kupljenih u Rusiji iz sredstava prikupljenih u humanitarnoj akciji “Respirator za Srpsku”, koju su kompanije TRB i Elvako metpro, u vlasništvu Slavena Ristića, pokrenule sredinom marta, na početku epidemije virusa korona u Srpskoj, saopšteno je iz TRB-a.

Respiratori tipa “Aventa-M” kupljeni su od kompanije JSC “UIEP” Rusija za 2.305.080 KM ili 46.101 KM po komadu, navodi se u saopštenju.

Iz TRB-a dodaju da je završena sva carinska procedura i da će respiratori ovih dana biti uručeni javnim zdravstvenim ustanovama u cijeloj Republici Srpskoj.

Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske biće uručeno 10 respiratora, bolnicama u Bijeljini i Doboju po sedam, bolnicama u Istočnom Sarajevu i Trebinju po šest, bolnicama u Zvorniku i u Gradišci po četiri, bolnici u Prijedoru tri, bolnici u Foči dva i bolnici u Nevesinju jedan respirator.

U saopštenju se navodi da će predstavnici ruske državne korporacije “Rostek” u Srbiji, a u čijem je sastavu kompanija od koje su respiratori kupljeni, održati stručnu video-konferenciju sa specijalistima i medicinskim osobljem navedenih javnih zdravstvenih ustanova Republike Srpske koje će edukovati o načinu korištenja ovih medicinskih aparata.

U saopštenju se navodi da je u akciji “Respirator za Srpsku2, na račun Crvenog krsta u Bijeljini, uz čiju pomoć i podršku je akcija i realizovana, zaključno sa 4. majem, prikupljeno ukupno 2.649.876 KM.

Osim respiratora, od ovih sredstava za potrebe bijeljinske bolnice “Sveti Vračevi” tokom marta i aprila kupljeni su i uručeni Portabilni prenosni respirator /Trilogy 202 Philips/ vrijednosti 26.652 KM, pet monitora /Vitavue 10/ vrijednosti 75.582 KM, pet monitora /Draeger Vista 120/ ukupne vrijednosti 49.140 KM, te Laminarna komora /Safe Fast Top 212-D/ vrijedna 23.376,60 KM, dodaje se u saopštenju.

Za potrebe Doma zdravlja u Bijeljini od ovih sredstava tokom aprila kupljeno je i uručeno 200 zaštitnih odijela u vrijednosti 5.916 KM, zatim Defibrilator /Cardio aid 260B/ vrijednosti 16.777 KM, kao i još 17 zaštitnih odijela, 17 medicinskih vizira i 17 zaštitnih naočara plaćenih 507,39 KM.

“Sva navedena medicinska sredstva, aparati i oprema nabavljani su isključivo na osnovu iskazivanih potreba bijeljinskog Doma zdravlja i Bolnice, a respiratori su raspoređeni na osnovu potreba bolnica širom Spske, ali i na osnovu iskazane želje učesnika akcije”, ističu iz TRB-a.

U saopštenju se navodi da TRB i Elvako metpro, sa Ristićem na čelu, veliku zahvalnost upućuju svim privrednicima bijeljinske regije, ali i iz ostalih krajeva Srpske, koji su svojim donacijama podržali akciju “Respirator za Srpsku”, pokazujući koliko u kriznim situacijama mogu pomoći zdravstveni sektor i stanovništvo.

“Zahvalnost upućujemo i brojnim pojedincima koji su uplaćivali lične donacije, kao i svim ostalim učesnicima u svim segmentima ove humanitarne akcije”, naglašava se u saopštenju i dodaje da će nakon stvaranja epidemioloških uslova, biti organizovana večera zahvalnosti za sve koji su podržali akciju.

Iz ovih kompanija zahvalnost su uputili i Ambasadi Rusije u BiH i Ambasadi Srbije u Rusiji, koje su pružile svesrdnu pomoć prilikom nabavke respiratora, kao i vlastima Republike Srpske i BiH koje su pomogle da akcija bude dovedena do kraja, te medijskim kućama koje su oglašavanjem brojeva žiro računa Crvenog krsta za uplate, dale značajan doprinos akciji.

Iz ove kompanije uz saopštenje dostavljen je i spisak sa svim kompanijama i fizičkim licima koja su učestvovala u akciji “Respirator za Srpsku”, na kojem su ukupno 124 subjekta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *