Završen junski upisni rok u srednjim školama, pojedini smjerovi na ivici opstanka

Budući srednjoškolci koji u junskom roku nisu zadovoljili uslove konkursa, od 5. do 16. jula imaće priliku da se upišu u srednje škole u kojima je ostalo slobodnih mjesta.

Kako kažu direktori ovih obrazovnih ustanova, mjesta ima čak i u gimnazijama u nekim opštinama, dok su medicinske škole zatrpane prijavama.

Planom upisa u prve razrede srednjih škola za narednu školsku godinu predviđena su 10.953 mjesta, a učenici koji se upišu na deficitarna zanimanja imaće stipendije u iznosu od 100 KM.

Mirko Jović, direktor Medicinske škole iz Banjaluke, kazao je da je novoj školskoj godini upis bio odobren za 192 učenika te da su prvog dana upisa ispunili upisnu kvotu.

“Međutim Ministarstvo prosvjete i kulture RS odobrilo je proširenu listu, za svako odjeljenja po četiri učenika, tako da su upisana još 32 učenika”, kazao je Jović.

Dodaje da godinama unazad vlada veliko interesovanje učenika za ovu školu, u prilog tome ide i činjenica da je ove godine ostalo još 50 učenika neupisano, a predali su dokumente za upis.

“Dok su medicinske škole zatrpane prijavama i imaju višak prijavljenih đaka, u Poljoprivrednoj školi u Banjaluci je tek poneki upisan učenik”, kaže Bojan Bakal, direktor ove škole.

Iako je, kako kaže, završen junski upisni rok, u ovu školu upisano je samo 77 učenika.

“Kod nas je stanje katastrofalno, popunili smo samo smjer veterinarski tehničar, dok su ostali smjerovi na ivici da uopšte budu formirana odjeljenja”, kazao je Bakal.

Kako kaže, najveći problem sa manjkom učenika im predstavlja i to što se u pojedinim školama dozvoljava proširenje kapaciteta broja upis učenika.

“Škole, kao što su Medicinska i Elektrotehnička, nisu imale problema sa upisom, ali one su isforsirane i proširile su listu”, kazao je Bakal.

Ističe da su ove godine imali i nekoliko novih zanimanja, poput mesara, ali kako kaže, bio je tek pokoji đak koji se prijavio.

Duško Đurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Semberija, kazao je da je u ovoj regiji planom upisa predviđeno da se u prve razrede upiše oko 900 učenika.

“Poljoprivredna i medicinska škola, oblast zdravstvo, su popunjene, u oblasti poljoprivrede u četvorogodišnjem programu takođe je popunjeno sve, dok u trogodišnjim smjerovima ima još mjesta”, kaže Đurić.

Dodaje da je Ekonomska škola popunila kompletan kapacitet, čak je i oko 70 ostalo ispod crte.

“Gimnazija je u većem obimu ispunila upisu kvotu, ali ima još mjesta”, kazao je Đurić.

Aleksandar Milješić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola prijedorske regije, kazao je da je Elektrotehnička škola ispunila upisnu kvotu, kao i Mašinska.

“Đaka nedostaje u Ekonomskoj školi, kao i Gimnaziji”, rekao je Milješić i istakao da, što se se tiče medicinske struke, imaju čak i 40 učenika koji nisu uspjeli da se upišu.

(Nezavisne)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.