Zatražena pomoć sa nivoa Republike da se spriječi širenje virusa

Predstavnici lokalnog kriznog centra za kontrolu afričke kuge svinja iz Bijeljine danas su zatražili pomoć sa nivoa Republike Srpske da bi se spriječilo širenje virusa, rekao je Srni direktor republičkog Veterinarskog instituta “Dr Vaso Butozan” Dragan Knežević.

“Imali smo sastanak u Gradskoj upravi, usmeno nam je rečeno da je potrebna pomoć Republike. Očekujemo zvaničan dopis u kojem će biti evidentirano ono što je potrebno i na osnovu toga će biti odreagovano da se pomogne da se spriječi širenje virusa i isprave manjkavosti koje su evidentirane”, rekao je Knežević.

On je istakao da je ovo prvi put da se traži podrška i očekuje da će večeras ili sutra imati neke zahtjeve.

Knežević je rekao da iz Bijeljine traže mehanizaciju, brojeve katastarske čestice gdje su slobodne parcele Republike Srpske za izbor potencijalnih jama i podršku u ljudstvu i opremu za dezinfekciju na ključnim lokacijama gdje su bili sunđeri.

On je napomenuo da je najvažnije da nije u pitanju zoonoza, odnosno da se virus ne prenosi na ljude, ali je istakao da usljed širenja nastaje ekonomska šteta, odnosno ugrožava se stočni fond i privreda.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *