Zaštita domaće proizvodnje prioritet /VIDEO/

Gradska uprava Grada Bijeljina bila je domaćin sastanka predstavnika poljoprivrednih proizvođača sa područja Republike Srpske, FBiH i Brčko distrikta, na kojem je zaključeno da je zaštita domaće proizvodnje, odnosno sprečavanje prekomjernog uvoza, jedan od glavnih zadataka nadležnih institucija.

Načelnik gradskog Odjeljenja za poljoprivredu Stevan Trivković istakao je ovom prilikom da je odjeljenje koje predstavlja izradilo prijedlog povećanja budžeta za podsticaje u poljoprivredi za narednu godinu.

– Saglasni smo da treba zaštititi domaću proizvodnju, ali želimo i da povećamo podsticaje, tako da ćemo za narednu sjednicu Skupštine Grada uputiti prijedlog da sredstva za ovu namjenu iznose 2,5 miliona konvertibilnih maraka, umjesto dosadašnjih 1.100.000 KM – naglasio je Trivković.

Predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice Savo Bakajlić smatra da je poljoprivredna proizvodnja u BiH u veoma teškoj situaciji, te je naveo podatak da se broj prijavljenih poljoprivrednih gazdinstava u Semberiji sa 12.000 u 2015. godini smanjio na svega 3.700.

–  Tražićemo od Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da sa njihovim predstavnicima održimo osastanak u narednih deset dana i da se konačno ozbiljno pristupi spasavanju domaće proizvodnje i zabrani prekomjernog uvoza. Nije normalno da se cijene svinja, jagnjadi, bikova i drugih životinja koje uzgajamo sada kreću od dvije do tri KM po kilogramu, da je premija za mlijeko najniža u regionu i tako dalje… Ja sam svoju proizvodnju smanjio za 50 odsto, jer sam shvatio da se uzalud borim za neke stvari. Udruženje će tražiti i sastanak sa premijerom Viškovićem, kako bismo razgovarali o budžetu za poljoprivredu – dodao je Bakajlić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *