U toku radovi na proširenju vodovodne mreže /VIDEO/

Potrošnja vode u Bijeljini se obračunava po cijeni koja je umanjena za deset odsto, što je  u skladu sa posljednjom skupštinskom odlukom. Tako su na adrese građana Bijeljine stigli umanjeni računi za oktobar. Vodosnabdijevanje je uredno, kažu u bijeljinskom preduzeću Vodovod i kanalizacija.

U toku su i radovi na proširenju vodovodne mreže na području grada Bijeljina, riječ je o okvirnim sporazumima koji se provode i realizuju tokom cijele godine, ističu u ovom preduzeću.

Prije nešto više do mjesec dana započeta je izgradnja vodovodne mreže na jugozapadnom dijelu Semberije, pa radovi na području Mjesne zajednice Banjica napreduju predviđenom dinamikom. I na ovom potezu pripremljeni su projektni dokumenti, kako bi se realizovalo zamišljeno i da bi u budućnosti više domaćinstava imalo pristup pitkoj vodi.

A interesovanja mještana za priključak na gradsku vodovodnu mrežu u južnom dijelu Semberije ima. Što se onih u Banjici tiče, oni su pričaju prinuđeni da vodu dovoze u cisternama jer ni jedna kuća u selu nema pitku vodu.

Takav slučaj ipak nije u selima koja gravitiraju sjevernom dijelu Semberije.  Uprkos tome, što je na mrežu ranije besplatno priključeno više od 300 domaćinstava i što je omogućeno plaćanje priključka na rate, broj korisnika ne raste. Ovo područje je inače najviše pogođeno endemskom nefropatijom, pa je korištenje zdrave pitke vode prioritet.

Osim mogućnosti plaćanja priključka na rate, tražili su u bijeljinskom vodovodnom preduzeću zajedno sa Gradskom upravom i druge načine, kako bi i u ekonomskom smislu uticali na mještane i njihovu svijest o značaju pitke i kontrolisane vode.

Na vodovodnu mrežu priključeno je 34.000 korisnika, 10.000 je onih koji koriste usluge kanalizacije sa preko 670 kilometara vodovodne mreže. Ipak problem je i to što na nekim registrovanim vodomjerima nema iskazane potrošnje vode.

Kada je kvalitet vode u pitanju i očuvanje zdravlja stanovništva u semberskim selima, nasušna je  potreba da se više domaćinstava u buduće priključi na mrežu gradskog vodovoda.

Iskustva pokazuju da su rijetki oni koji obavljaju redovne kontrole vode iz bunara, a pretpostavlja se da je jedan od uzroka bolesti bubrega endemske nefropatije i neispravna voda za piće.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *