Zakon o majci čeka novog ministra

Od zakona o majci, o kojem se pričalo u prošloj godini, nismo odustali i čekamo imenovanje novog ministra porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske kako bismo ponovo oživjeli tu priču i stavili je na dnevni red.

Takav stav šalju članovi Republičkog udruženja porodica sa četvoro i više djece “Četiri plus” koji su zagovornici da RS dobije zakon o majci. Podsjetili su i da je načelni dogovor da nezaposlene majke mjesečno primaju 20 odsto prosječne plate u RS za svako rođeno dijete do navršenih 18 godina života, a one koje rade duplo manje. Ta mjera obuhvatila bi više od 167.000 porodica u Srpskoj.

– Vlada RS je krajem prošle godine donijela zakon o podršci višečlanim porodicama, na osnovu kojeg se isplaćuje 750 maraka mjesečno naknade porodicama sa četvoro i više djece, od kojih je jedan roditelj nezaposlen. Zakon o majci je kvalitetnija priča od ovog akta, jer je riječ o pronatalitetnoj mjeri – rekao je “Glasu Srpske” predsjednik Republičkog udruženja Miladin Gotovac.

Navodi da bi zakon o majci ili zakon o pravima majke i djeteta obuhvatio sve porodice u Srpskoj.

– Ta mjera odnosila bi se na motivisanje mladih na sklapanje braka, ali i majke da rađaju kako prvo, tako četvrto i svako naredno dijete – naveo je Gotovac i podsjetio da je priča o ovom aktu pokrenuta krajem 2020. godine.

Naglasio je da su njihovi planovi stali polovinom 2020. zbog održavanja izbora u oktobru, a nakon toga uslijedilo je i formiranje vlasti.

– Sada je vlast formirana. Međutim, nismo dobili ministra porodice, omladine i sporta i očekujemo da će to biti već početkom februara na sjednici Narodne skupštine. Na tu poziciju trebalo bi, prema najavama, da zasjedne Selma Čabrić, tako da planiramo sa njom nastaviti našu priču u vezi sa zakonom – poručio je Gotovac.

Nacrt zakona već postoji, a Gotovac navodi da će o svemu obavijestiti i predsjednika RS Milorada Dodika, od kojeg, kako ističe, očekuje podršku u realizaciji zacrtanih planova.

– Ne vjerujem da će sam akt biti usvojen u ovoj godini, ali ako ništa, mogao bi da uđe u program rada Narodne skupštine za iduću godinu – poručio je Gotovac.

Prijedloge Udruženja “Četiri plus” podržali su i predstavnici političkih partija u RS koji su još ranije poručili da je zakon o majci potreban Republici. Naveli su da je cilj to­g akta sačuvati i spasti majku te zaštititi i ojačati porodicu kao osnovnu ćeliju društva.

Upražnjeno mjesto

Iz SP-a prošle sedmice poručeno je da je Selma Čabrić iz Doboja kandidat partije za novog ministra porodice, omladine i sporta RS. Na čelo tog resora bio je postavljen Dado Dogan, ali je on podnio ostavku. Vlada RS je nakon toga donijela odluku da do izbora novog ministra vršilac dužnosti u ovom resoru bude Zlatan Klokić.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *