Zakazivanje magnetne rezonance od 1. novembra kod porodičnog ljekara

Zakazivanje termina za ambulantnu kompjuterizovanu tomografiju i magnetnu rezonancu od 1. novembra više neće sprovoditi Fond zdravstvenog osiguranja /FZO/ Republike Srpske već ljekari porodične medicine, što će pojednostaviti proceduru upućivanja na ovu dijagnostiku.

Iz FZO je saopšteno da se ova novina uvodi jer je zahvaljujući Integrisanom zdravstvenom informacionom sistemu /IZIS/ omogućena transparentnost liste čekanja na ove dijagnostičke preglede i jednostavno zakazivanje preko elektronskih uputnica.

“Doktori porodične medicine imaće uvid u slobodne termine za kompjuterizovanu tomografiju i magnetnu rezonancu u svim ustanovama koje imaju ugovor sa Fondom za pružanje ovih pregleda, tako da je prestala potreba da FZO zakazuje preglede”, naveli su iz Fonda.

Na ovaj način ubrzaće se procedura zakazivanja termina pacijentima i oni se neće morati vraćati porodičnom ljekaru da preuzmu uputnicu nakon zakazanog pregleda jer će doktor porodične medicine na licu mjesta pacijentu zakazati termin za kompjuterizovanu tomografiju ili magnetnu rezonancu.

Pri tome porodični ljekar moći će da konsultuje i samog pacijenta u vezi sa terminom pregleda koji mu odgovara, kao i ustanovom u kojoj pacijent želi da obavi pregled, da se ne dešava da se naknadno mijenja termin ili ustanova.

Porodični ljekar je dužan da pacijenta informiše o prvom slobodnom terminu i da zakaže pregled vodeći računa o zdravstvenom stanju osiguranog lica, a pacijent će moći odmah da preuzme svoju uputnicu.

Uputnica koju je popunio porodični ljekar će kroz listu čekanja putem aplikacije ili IZIS-a biti vidljiva i ustanovama koje pružaju usluge kompjuterizovane tomografije i magnetne rezonance, kao i Fondu.

“Važno je napomenuti da su ljekari nakon obavljenog pregleda obavezni u roku od tri dana napisati nalaz i mišljenje u elektronskoj formi u aplikaciji, odnosno IZIS-u, a nalaz će automatski biti vidljiv porodičnom ljekaru, kao i doktoru specijalisti koji je predložio kompjuterizovanu tomografiju i magnetnu rezonancu”, ističu u FZO.

Pravo na pomenutu radiološku dijagnostiku na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja osigurano lice Fonda ima jednom godišnje po dijagnozi, kao i na jedan kontrolni pregled ukoliko je potreban.

“Izuzetak su oboljeli od malignih bolesti i djeca do 18 godina koje ljekari mogu da upućuju više puta i na isti pregled u toku godine, ukoliko je to potrebno. Kod nejasnih nalaza, takođe, postoji mogućnost da se pregled ponovi. Napominjemo da će se hitni slučajevi i dalje upućivati na bolničko liječenje u okviru kojeg će im se obaviti svi potrebni pregledi”, rekli su u FZO.

FZO će i u buduće definisati davaoce dijagnostičkih usluga i broj slobodnih termina, i to na osnovu kapaciteta i rasporeda koje Fondu dostavljaju zdravstvene ustanove koje pružaju usluge kompjuterizovane tomografije i magnetne rezonance.

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske će i ubuduće nastaviti da pojednostavljuje procedure ostvarivanja zdravstvene zaštite, a ovo je samo jedan od konkretnih primjera prednosti i unapređenja efikasnosti i kvaliteta zdravstvene zaštite koje omogućava IZIS.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *