Zajednički cilj – suzbijanje svih oblika nelegalne trgovine /VIDEO/

Obuka, koja je danas završena u Bijeljini, a u kojoj je učestvovalo 16 službenika Uprave za indirektno oporezivanje i službenika carinskih uprava Srbije, Hrvatske i Crne Gore, imala je za cilj unapređenje njihovih znanja i iskustava kako bi se uspješno borili protiv svih oblika nelegalne trgovine.

Carinski službenici iz četiri zemlje su kroz teoretski i praktični dio obuke stekli potrebna znanja i iskustva u sprečavanju krijumčarenja roba preko graničnih prelaza, a u praktičnom dijelu pregledali su vozila i otkrivali mjesta u putničkim motornim vozilima gdje se inače može skrivati određena roba za krijumčarenje. Učesnicima su pokazivana mjesta gdje se ugrađuju posebni bunkeri u kojima se krijumčari roba.

Ambasadorka Francuske u BiH je napomenula da je ova obuka plod regionalne saradnje, ali ne samo nje, već i šire od toga, zato što je u organizaciji učestvovala francuska Kancelarija carinskog atašea u Beogradu, ali i predstavnici Programa Vlade SAD za kontrolu izvoza i sigurnost granica /EHBS/.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH kažu da je ovo jedan od događaja koji će pospješiti saradnju u regionu i uticati na smanjenje broja prevara kada je riječ o nedozvoljenoj trgovini.

Brajana Pauers, direktor američke Ambasade u BiH, zahvalila je Francuskoj što nesebično dijeli svoje bogato znanje i iskustvo u ovoj oblasti i izrazila zadovoljstvo što je SAD dio ove priče. Nedjeljom obuke koja je omogućila razmjenu iskustava i dobrih praksi između polaznika četiri zemlje, zadovoljan je i regionalni carinski ataše za zapadni Balkan.

Ovakva obuka pomaže i održavanju međusobnog povjerenja i saradnje kada je riječ o prekograničnom kriminalu, rečeno je danas.

Prema podacima UIO, službenici te uprave su u ovoj godini oduzeli robu u vrijednosti od 9,2 miliona KM, a riječ je o robi koja je pokušana da se prokrijumčari u BiH. Među oduzetom tobom najviše je bilo krijumčarenih cigareta i duvana, ukupno 4,6 miliona KM.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *