Zajednički cilj – ojačati privredu i unaprijediti tehnološki proces

Na današnjem sastanku predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića, predstavnika Udruženja tekstila, kože i obuće i republičke Privredne komore istaknuta je važnost kontinuirane saradnje s ciljem suočavanja sa aktuelnim izazovima.

Na sastanku, kojem je prisustvovao predsjednik Privredne komore Srpske Pero Ćorić, dogovoren je nastavak partnerskog rada na kreiranju novih mjera i rješenja radi olakšanja tereta na privredu, te podsticanja rasta zarade u realnom sektoru.

Iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću saopšteno je da su analizirana i druga aktuelna pitanja iz sfere privrede i ekonomije, te da je istaknuta važnost praćenja stanja u navedenoj industriji i iniciranje mjera radi unapređenja uslova poslovanja.

Predstavnici Udruženja tekstila, kože i obuće naglasili su značaj odredbe Zakona o doprinosima, kojom je preduzećima iz ovog sektora umanjena osnovica za obračun doprinosa što je bitno uticalo na očuvanje tekstilne i obućarske industrije, modernizaciju procesa proizvodnje kroz upaganja u nove tehnologije, te otvaranje novih radnih mesta.

U saopštenju se dodaje da su preddstavnici Udruženja zahvalili premijeru i Vladi zbog svih mjera koje su im proteklih godina pomogle da unaprijede prizvodnju i podignu je na evropski nivo.

Predstavnici Udruženja upoznali su Viškovića o aktuelnim problemima u sektoru tekstila, kože i obuće, koji se prije svega odnose na pad potražnje za proizvodima, te predložili rješenja za prevazilaženje krize, kako bi se očuvalo poslovanje kompanija i zadržala radna mjesta.

Višković je poručio je da je cilj Vlade Republike Srpske da nastavi dobru saradnju sa firmama iz ove grane industrije i istakao da Vlada prati situaciju na svim poljima i spremna je da pomogne kako bi se očuvale fabrike i radna mjesta.

On je naveo da Vlada i privrednici imaju zajednički cilj, a to je da se ojača privreda Republike Srpske i unaprijede tehnološki procesi u industriji.

Predsjednik Vlade je istakao da je vrlo bitan faktor smanjenje sive zone, ali da se uz zajedničke napore svih strana može bitno uticati i na ovaj problem, te podsjetio da bi krajem maja u Republici Srpskoj trebala da krene nova fiskalizacija.

Sastanku su prisustvovali ministar finansija Zora Vidović i ministar privrede i preduzetništva Vojin Mitrović.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *