Zabrinjavaju teške kliničke slike kod mladih /VIDEO/

U Bosni i Hercegovini registrovana 332 nova slučaja zaraze koronom, prijavljena i 22 smrtna ishoda. Ministarstvo civilnih poslova BiH uputilo objedinjene zahtjeve Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta za nabavku vakcina.

Dok BiH čeka vakcinu, ljekare u Srpskoj brinu teške kliničke slike kod mladih i najave da krajem februara stiže novi talas pandemije.

Još pet žrtava korone, zaraza potvrđena kod 125 ljudi u protekla 24 časa u Srpskoj. U tri lokalne zajednice danas dvocifren broj zaraženih, u Bijeljini od korone oboljelo još 14 osoba. Očekuje se novi talas pandemije u Srpskoj, a ljekare trenutno brinu teške kliničke slike kod mladih i sve veći broj prijema na bolničko liječenje.

Pandemija nije stala, a upozorenja najrelevantnijih svjetskih stručnjaka govore da dolazi novi talas pandemije krajem februara i u martu, kaže direktor UKC RS Vlado Đajić.

Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara uputilo je objedinjene zahtjeve Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta za nabavku vakcina protiv virusa korona predstavništvu farmaceutske kompanije “Fajzer” u BiH, te ambasadama Kine i Rusije, rečeno je Srni u ovom ministarstvu.

Republika Srpska je putem Ministarstva civilnih poslova zatražila nabavku 50.000 “Fajzerovih” i 80.000 kineskih vakcina, dok je već dogovorila nabavku oko 250.000 doza ruske vakcine. Vakcina u BiH tek treba da bude registrovana i odobrena.

Direktor UKC-a pozvao je građane da se odazovu vakcinaciji čim vakcina protiv virusa korona dođe u Republiku Srpsku. Prema raspoloživim informacijama vakcine koje su trenutno na tržištu imaju efekat i na nove sojeve korona virusa.

I dok BiH čeka vakcine u svijetu je nastao pravi haos oko nabavke, isporuke i snabdijevanja vakcinama.

Stiže vijest da se AstraZeneka povukla iz pregovora sa Evropskom unijom. Da je u Evropi zbog rata za vakcine nastupila kriza identiteta, piše briselski Politiko. Siromašnije zemlje suočavaju se sa mogućnošću da, u najboljem slučaju, dobiju vakcine šest do osam mjeseci poslije bogatijih država, izjavio je filantrop Bil Gejts.

Gejts je u intervjuu Rojtersu rekao da se upotreba prvih vakcina protiv kovida 19 pretvorila u “izuzetan problem podjele” koji vrši pritisak na globalne institucije, vlade i proizvođače lijekova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *