Zabrana rada nedjeljom – Ko je za, a ko protiv? /VIDEO/

Sektor trgovine u Republici Srpskoj zapošljava najviše radnika poslije prerađivačke industrije. U trgovinama, po posljednjim podacima Zavoda za statistiku RS, radi gotovo 50.000 radnika, što je oko 18 odsto od ukupne radne snage.

U Sindikatu trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske kažu da 70 odsto žena radi u trgovini koje ne mogu imati normalan porodični život s obzirom na to da rade nedjeljom i u teškim uslovima.

U Zanatsko preduzetničkom udruženju “Preduzetnik” se izričito protive potpunoj zabrani rada nedjeljom. Smatraju da bi u aktuelnim uslovima potpuna zabrana rada nedjeljom bila štetna i kontraproduktivna za trgovinsku djelatnost pa samim tim i privredu.

Potpuna zabrana rada nedjeljom nije kaže u interesu poslodavaca, a ne bi bilo ni primjereno naše mentalitetu.

U Udruženju potrošača “Zvono” kažu da je rad nedjeljom ZA I PROTIV posebna tema za razmatranje. Dok poslodavcima podsjećaju, nije u interesu da stave katanac na radnje nedjeljom, to bi napominju s druge strane za zaposlene bilo od velikog značaja.

Ipak rad nedjeljom ne bi trebalo ukinuti u potpunosti, neke službe pa i prodavnice moraju biti otvorene, stava su u Udruženju potrošača.

Da je potrebno radnicima obezbijediti adekvatnu naknadu za rad nedjeljom, saglasni su i u bijeljinskom Udruženju potrošača “Zvono” i u Udruženju “Preduzetnik”.

Dok Savez opština i gradova Republike Srpske preporučuje lokalnim zajednicama da rad trgovina nedjeljom barem ograniče na jednu smjenu u Bijeljini trgovine već devetu godinu nedjeljom uglavnom rade samo jednu smjenu. Ovakav način rada u Bijeljini idealno funkcioniše, kažu u “Preduzetniku”.

Ograničenje rada ili zabrana rada nedjeljom pitanje je u koje bi trebalo da se jednako uključe smatraju stručnjaci osim sindikata i lokalne zajednice pa i sami građani. Potrebno je donijeti i u ovom slučaju ispravnu odluku koja bi kažu bila u interesu svih.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.