Za zimsko održavanje 175 kilometara ulica 90.000 KM

Za čišćenje snijega sa 175 kilometara gradskih ulica u Bijeljini zaduženo je preduzeće “Bijeljina put” i za ovaj posao je u lokalnom budžetu obezbijeđeno 89.881 KM, rečeno je Srni u bijeljinskoj Gradskoj upravi.

Na zimskom čišćenju i posipanju 225 ulica u Bijeljini biće angažovana četiri kamiona sa čeonim plugovima i rasipačima soli, dva utovarivača ili bagera za utovar soli ili rizle i grejder za uklanjanje snijega.

Za zimsko održavanje trotoara, trgova, parkova i ostalih javnih površina zaduženo je gradsko preduzeće “Komunalac” i za ove namjene predviđene su 22.000 KM.

Iz Gradske uprave navode da su, Odlukom o komunalnom redu, za uklanjanje snijega i leda sa trotoara ispred zgrada i poslovnih prostora odgovorna pravna i fizička lica koja koriste te nepokretnosti.

Investitori i izvođači radova odgovorni su za uklanjanje snijega i leda sa trotoara koji se graniče sa površinama na kojima se izvode radovi, minimalno dva metra ako je trotoar širi, tako da se ne zatrpavaju slivnici, a snijeg i led treba da se odlažu na način da ne ometaju saobraćaj na kolovozu i prolaz pješaka trotoarom.

Za nepoštovanje ove obaveze predviđene su novčane kazne od 1.500 KM do 4.500 KM.

Vlasnici, odnosno korisnici zgrada, dužni su da uklanjaju ledenice i snijeg sa krovova i drugih spoljnih dijelova objekta gdje postoji mogućnost njihovog pada na javnu površinu, a u slučaju da to nije moguće treba da blagovremeno postave znakove upozorenja na opasnost od obrušavanja ledenica, kao i odgovarajuće prepreke radi obilaženja ugroženih dijelova površine.

Nakon sprovedenog postupka javne nabavke sa najpovoljnijim ponuđačima, ugovor za zimsko održavanje lokalnih i nekategorisanih puteva u Bijeljini povjeren je firmi “Dis kompani”, a vrijednost ugovorenih radova je 104.656 KM.

Na ovim poslovima biće angažovano šest kamiona sa čeonim plugovima i rasipačima soli, dva utovarivača ili bagera za utovar rizle, dva skipa ili traktora sa pogonom na sva četiri točka sa čeonim plugom i dva grejdera za uklanjanje snijega.

Ukupna dužina lokalnih puteva je 258,88 kilometara, a nekategorisanih puteva 92,80 kilometara.

Skupština grada Bijeljina je u julu usvojila program rada zimske službe, koji se odnosi na period od 15. novembra do 15. aprila naredne godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *