Za tri dana sankcionisano 868 vozača zbog alkohola

U dane vikenda policija je sankcionisala 868 vozača zbog utvrđene nedozvoljene koncentracije alkohola u organizmu ili odbijanja da se pristupi testiranju na prisustvo alkohola, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske.

Službenici ovog ministarstva su u periodu od 24. do 26. decembra realizovali akciju kontrole vozača pod dejstvom alkohola, opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova, sa ciljem unapređenja stanja bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske.

Od sankcionisanih 868 vozača, njih 94 zadržano je lišenjem slobode u službenim prostorijama do otrežnjenja ili oporavka /80 vozača zbog koncentracije alkohola preko 1,5 grama po kilogramu i 14 vozača zbog odbijanja da se podvrgnu ispitivanju na prisustvo alkohola u organizmu/.

Policijski službenici su kod 30 vozača posumnjali da upravljaju pod dejstvom opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova i tom prilikom je 23 ili 76,7 odsto vozača sankcionisano /tri vozača su bila pozitivna, a 20 vozača je odbilo da se podvrgne ispitivanju/.

Iz MUP-a podsjećaju da je u jedanaest mjeseci 2021. godine na putevima Republike Srpske evidentirano 1.107 saobraćajnih nezgoda koje su prouzrokovali vozači pod dejstvom alkohola, a 17.539 vozača je isključeno iz saobraćaja zbog konzumiranja alkohola ili odbijanja da se pristupi testiranju na prisustvo alkohola.

U istom periodu sankcionisano je 111 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova, a zbog odbijanja da se pristupi navedenoj vrsti testiranja sankcionisano je 957 vozača.

S obzirom na predstojeće novogodišnje i božićne praznike, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske će nastaviti sa realizacijom pojačanih aktivnosti iz oblasti bezbjednost saobraćaja, a poseban akcenat će biti na kontroli učesnika u saobraćaju na prisustvo alkohola, opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova u organizmu.

MUP Republike Srpske apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise, te da odgovornim ponašanjem doprinesu svojoj ličnoj bezbjednosti, kao i bezbjednosti drugih učesnika u saobraćaju.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *