Za investicije u sektor voda obezbijeđeno više od 250 miliona KM

Republika Srpska danas je mnogo spremnija za odbranu od poplava nego 2014. godine, jer je Vlada Srpske obezbijedila više od 250 miliona KM za investicije u sektoru voda, a ulaganja u vodoprivredne objekte realizovana ili su u toku na 330 lokacija, saopšteno je iz Javne ustanove “Vode Srpske”.

“Vlada Srpske, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Javna ustanova `Vode Srpske` uložili su maksimalne napore da se unaprijedi sistem odbrane od poplava, odnosno da se obezbijedi visok nivo zaštite i smanje rizici, navodi se u saopštenju.

Na najkritičnijim lokacijama realizovane su mjere rekonstrukcije i rehabilitacije dotrajalih ili izgradnja novih nasipa i drugih objekata zaštite od poplava, regulacija i sanacija riječnih korita i sve druge neophodne mjere, a finansijska sredstva za ove investicije obezbijeđena su iz Fonda solidarnosti Republike Srpske, iz kredita Evropske investicione banke i Svjetske banke, grantova i republičkog budžeta.

U saopštenju se ističe da je potrebno nastaviti sa ulaganjima u sistem odbrane od poplava kako bi se dostigao što viši nivo pouzdanosti zaštite u Republici Srpskoj.

U skladu sa tim opredjeljenjem, Javna ustanova “Vode Srpske” i trenutno realizuje gradnju prve dionice drinskog nasipa u Semberiji, rekonstrukciju crpnih stanica pored rijeke Save na području Semberije, sanaciju korita rijeke Vrbas na području Banjaluke, rijeke Bosne na području Modriče, rijeka Liješanj i Grab u Doboju, rijeke Miloševice u Prijedoru, te regulaciju korita rijeke Hoče u Zvorniku i rijeke Studeni Jadar u Milićima.

Opredjeljenje Javne ustanove “Vode Srpske” je da u narednom periodu sprovede i sve druge neophodne mjere zaštite od poplava u Republici Srpskoj prema planu resornog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, jer odbrana od poplava kontinuirani proces i zahtijeva stalno održavanje i unapređivanje sistema zaštite.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *