Za decembarske penzije 116,3 miliona KM, isplata 3. januara

Ministarstvo finansija Republike Srpske obezbijedilo je 116,3 miliona KM za isplatu decembarskih penzija u Srpskoj i za korisnike tog prava u Federaciji BiH i inostranstvu, a sredstva će biti doznačena komercijalnim bankama i “Poštama Srpske” da bi isplata mogla da počne od utorka, 3. januara.

Iz Ministarstva finansija saopšteno je da će zajedno sa Vladom Republike Srpske i u narednoj godini nastaviti predan rad na stvaranju uslova za zaštitu najosjetljivijih kategorija građana, među kojima je i najstarija populacija.

Polazeći od ovog opredjeljenja, Vlada Republike Srpske donijela je odluku da sljedeću, januarsku penziju poveća za 13,5 odsto.

Ministarstvo finansija podsjeća da je u proteklih deset godina, od kada je u primjeni postojeći Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju, prije posljednjeg usklađivanja, bilo ukupno 18 povećanja penzija, šest redovnih godišnjih usklađivanja i 12 vanrednih povećanja.

To je u nominalnom iznosu 44,53 odsto, a efektivno ili stvarno povećanje je 54,73 odsto, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva napominju da je republičkim budžetom za narednu godinu za isplatu penzija planiran ukupan iznos od 1,545 milijardi KM, čime je obuhvaćeno i redovno usklađivanje penzija.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *