Za crne tačke nema još ni građevinske dozvole

Opasne krivine u Republici Srpskoj, Tutnjevac, Piljagići i Ljubogošta još čekaju “peglanje” i odnose živote, jer njihova sanacija nije počela ni tri godine nakon što je najavljena.

U preduzeću “Putevi Republike Srpske” u maju 2018. godine naveli su da su za ta tri opasna mjesta urađena stručna mišljenja i urbanističko-tehnički uslovi, te da je vrijednost planiranih radova 1,1 milion maraka bez PDV-a. Godinu kasnije istakli su da su završeni glavni projekti sanacije i da je u toku postupak dobijanja građevinske dozvole.

U “Putevima RS” naveli su za “Glas Srpske” da je u toku postupak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa kod nadležnih institucija.

– To je osnovni preduslov za pribavljanje građevinskih dozvola kod nadležnog ministarstva, za sanaciju opasnih mjesta. Tek nakon rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i pribavljanja građevinskih dozvola pristupiće se sprovođenju postupka javne nabavke za izbor izvođača radova sanacije navedenih opasnih mjesta – pojasnili su u “Putevima” i dodali da je na magistralnoj i regionalnoj putnoj mreži do sada izvršeno označavanje 41 opasnog mjesta.

Osim toga, navode da je i za opasna mjesta Banjaluka (Rakovačke bare), Povelič (Crnaja) i Pavlovac izrađena prostorno-planska i tehnička dokumentacija, te da je u toku postupak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, nakon čega će se pristupiti pribavljanju građevinskih dozvola za njihovu sanaciju.

Zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović ističe za “Glas Srpske” da su krivine Tutnjevac, koja se nalazi na putu Banjaluka – Prnjavor, Piljagići, na dionici Prijedor – Banjaluka i Ljubogošta kod Pala mjesta na putevima na kojima iz godine u godinu strada najviše učesnika u saobraćaju, te da su zbog toga prve dospjele na spisak za sanaciju.

– Prema pravilniku, za opasno se proglašava mjesto na kojem se u posljednje tri godine dogodilo najmanje šest nesreća sa posljedicama za lica. Procedura predugo traje, pa nijedno od prva tri opasna mjesta predviđena za sanaciju još nije sanirano – rekao je Radović.

Dodao je da je za četiri mjeseca ove godine na putevima u Srpskoj poginulo 18 lica, što je nešto manje u odnosu na isti period lani, ali je bilo nešto više povrijeđenih.

– U prošloj godini u 45 odsto saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom uzrok je bila neprimjerena brzina. Pred nama su sada dva najkritičnija mjeseca, jul i avgust, kada u prosjeku mjesečno strada i do 19 osoba. Nadam se da će se učesnici u saobraćaju pridržavati propisa kako bismo izbjegli taj crni scenario – poručio je Radović.

Finansiranje

Milija Radović je kazao da se novac za analizu i sanaciju crnih tačaka obezbjeđuje od putarine koja se plaća prilikom registracije vozila. Prema njegovim riječima, od pet do deset odsto novca od putarine ide za te namjene, što je u prosjeku oko 1,5 miliona maraka godišnje.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *