Za 60 dana završetak eksproprijacije zemljišta na jednom kraku

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović izjavio je da će za 60 dana biti završena eksproprijacija zemljišta na dijelu auto-puta Sarajevo-Beograd, odnosno na kraku koji ide od Bijeljine preko Tuzle do Sarajeva.

“Od Bijeljine prema Brčkom radi se parcelacija zemljišta i prema Vukosavlju i Koridoru `Pet ce`, koji će biti jedan krak, a drugi krak se odnosi na spajanje Brčkog, Tuzle i Sarajeva”, rekao je Mitrović za “Dnevni avaz”.

Vojin Mitrović

Mitrović je podsjetio da se auto-put Sarajevo-Beograd gradi u dva pravca, od kojih je jedan Sarajevo-Tuzla-Brčko-Bijeljina-Kuzmin, dok drugi ide preko Višegrada, odnosno Vardišta.

“Krak od Kuzmina preko Rače i Tuzle do Sarajeva se radi, ali u Srbiji. Sporazumom je definisano da Srbija radi i most na rijeci Savi na Rači, kao i zajednički granični prelaz. Na drugom kraku nema značajnijih pomaka”, naglasio je Mitrović.

Mitrović je istakao da BiH dobrim dijelom kasni sa procedurama kada je u pitanju ovaj projekat, jer, kako je naveo, jednostavno nije realizovano sve što je dogovoreno.

On je ukazao i da je problem to što se u Savjetu ministara neke stvari blokiraju, a svaka blokada nanosi štetu svim građanima BiH.

“Moramo ubrzati postupak pripreme radova. Na tom polju sada ćemo ubrzano raditi. Vrlo je bitno prije svega za BiH da se poveže s koridorima 10 i `Pet ce`”, zaključio je Mitrović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *