Za 17.926 socijalnih korisnika 8,5 miliona KM pomoći

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske isplatiće oko 8,5 miliona KM za 17.926 od ukupno 67.731 energetski siromašnog potrošača, koji su prethodno prošli selekciju ili su se prijavili na javni poziv u okviru realizacije paketa energetske podrške energetski siromašnim potrošačima, rečeno je Srni u ovom resoru.

Pomoćnik ministra u Resoru za socijalnu porodičnu i dječiju zaštitu Vladimir Makarić rekao je da će ovo ministarstvo isplatiti pomoć korisnicima prava na novčanu pomoć, na dodatak na djecu i licima starijim od 65 godina koja ne ostvaruju lična primanja.

“Dio njih novac će dobiti na svoje račune u bankama, a oni koji nemaju račun, pomoć će dobiti putem pošte”, reko je Makarić.

Makarić je pojasnio da, nakon što je Vlada Republike Srpske utvrdila ukupan broj lica čija domaćinstva ispunjavaju uslove za dodjelu finansijske pomoći za troškove grijanja i iznos ove pomoći po domaćinstvu u Republici Srpskoj, slijedi tehnički dio posla, odnosno unos podataka korisnika.

“To je potrebno kako bi sredstva bila isplaćena svakom korisniku direktno na račun ili poštanskom doznakom. Očekujemo da će se i taj dio završiti na vrijeme kako bi se isplata mogla realizovati tokom septembra”, rekao je Makarić.

On je naveo da će za ostale kategorije koje su obuhvaćene ovim vidom pomoći, odnosno za boračke kategorije i korisnike penzije, isplatu izvršiti Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Nakon sprovedenih procedura, Vlada Republike Srpske utvrdila je da je ukupan broj lica čija domaćinstva ispunjavaju uslove za dodjelu finansijske pomoći za troškove grijanja u Republici Srpskoj 67.731, a da finansijska pomoć za troškove grijanja po domaćinstvu iznosi 476,46 KM.

Ova finansijska pomoć namijenjena je energetski siromašnim potrošačima, odnosno ugroženim domaćinstvima, a u skladu sa odlukom Vlade Republike Srpske o načinu realizacije paketa energetske podrške, to su korisnici prava na novčanu pomoć, korisnici prava na dodatak na djecu, definisane boračke kategorije, lica starija od 65 godina koja ne ostvaruju lična primanja, kao i korisnici samostalne penzije u iznosu do 350 KM.

Za ove svrhe Ministarstvo finansija doznačiće Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite 23.730.090 KM, a Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite 8.541.021 KM.

Riječ je o paketu energetske podrške energetski siromašnim potrošačima/ugroženim domaćinstvima kroz dodjelu finansijske pomoći za troškove grijanja iz instrumenta pretpristupne pomoći “IPA tri” za 2023. godinu.

Cilj raspodjele ove finansijske pomoći je ublažavanje negativnih socio-ekonomskih uticaja energetske krize.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *