Za 15 subjekata kazne u vrijednosti od 15.100 KM zbog kršenja mjera

Inspektori su proteklog vikenda na području Republike Srpske utvrdili nepravilnosti u 15 od 595 kontrola poštovanja mjera zaštite od epidemije virusa korona u zajednici i radnim sredinama, te su subjektima izrečene kazne u vrijednosti od 15.100 KM.

Kazne su izrečene jer se nisu dosljedno pridržavali propisanih preventivnih mjera koje se odnose na obezbjeđivanje socijalne distance, broj lica koja su istovremeno boravila u objektu i korištenje zaštitne opreme, a akcenat je bio na ugostiteljskim objektima u večernjim časovima i vozilima javnog prevoza koji zbog frekvencije građana na dnevnom nivou predstavljaju visokorizične subjekte.

Kontrolu je sprovela Republučka uprava za inspekcijske poslove u saradnji sa inspektorima jedinica lokalne samouprave, saopšteno je iz Inspektorata Republike Srpske.

Iz Inspektorata Republike Srpske navode da inspektori pojačano kontrolišu poslovne subjekte u popodnevnim časovima i u dane vikenda, imajući u vidu pogoršanje epidemiološke situacije.

“Upozoravamo privredne subjekte da poštuju mjere zaštite od epidemije. Dolazak inspektora može se očekivati u bilo koje doba dana, a za svako kršenje preventivnih mjera preduzimaće se zakonom predviđene represivne mjere”, upozoravaju iz Inspektorata.

U saopštenju je istaknuto da je od velikog značaja da poslovni subjekti rad prilagode trenutnoj situaciji i da prevenciju stave na prvo mjesto, što je važno ne samo radi zaštite korisnika usluga, veći i radnika, jer je lična odgovornost najbolja preventivna mjera.

“Naš zajednički interes je nesmetan rad poslovnih subjekata uz poštovanje svih preventivnih mjera na suzbijanju širenja bolesti izazvane virusom korona, a s ciljem što lakšeg prevazilaženja poteškoća izazvanih pandemijom”, poručili su iz Inspektorata.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.