Vujić: Neophodno redovno košenje ambrozije

Članovi Ekološkog udruženja “Eko-put” redovno organizuju akcije uklanjanja amrozije u okolini eko-centra i bare Starače, rekla je Srni predsjednik ovog udruženja Snežana Jagodić Vujić i pozvala građane, ali i odgovorne, da redovno kose ovu biljku sa svojih i javnih površina, posebno u ovom periodu.

“Mi ambroziju uklanjamo redovno svake godine sa područja Eko-centra i bare Starače, a posebnih aktivnosti koje su samo u vezi sa ambrozijom nemamo”, navela je ona.

Vujićeva je rekla da je korov ambrozije izuzetno štetan, njegov polen izaziva alergiju kod 10 odsto ljudi, te da je od svih polenskih alergija polen ambrozije uzročnik u 50 do 60 odsto slučajeva.

Ona je dodala da kod najosjetljivijih osoba osam do 20 polenovih zrna u metru kubnom vazduha može da izazove jake reakcije, a samo jedna biljka ambrozije proizvodi od jedne do osam milijardi polenovih zrna.

“Sve češće se u svijetu bilježe smrtni slučajevi izazvani pretjeranom alergijskom reakcijom na ambroziju. Ambrozija ne izaziva samo reakcije kod ljudi već i kod životinja”, napomenula je Vujićeva.

Do sada je u Bijeljini pokošeno oko 75 dunuma ove korovske biljke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *