Vučić: Tražimo povlačenje svih trupa sa sjevera KiM /VIDEO/

Srbe sa Kosova i Metohije uznemirila su dešavanja na prelazima Jarinje i Brnjak, pošto su prištinske vlasti poslale naoružane jedinice Rosu.

Situacija nije ništa bolja ni danas, a Rosu su poslale dodatne jedinice na prelaze. I dalje je u prekidu saobraćaj u oba smjera, obustavljen je transport robe i proizvoda ka Kosovu i Metohiji (KiM), a pored puta je parkirano blizu 30 teretnjaka. Građani su noć zajedno sa predstavnicima Srpsake liste proveli u mirnom protestu na barikadama i u mjestu Jarinje, kojima se od jutros u protestima pridružuje sve više građana sa sjevera KiM.

Tokom noći na više mjesta na sjeveru Kosmeta postavljeni su transparenti na kojima piše “Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština”.

Srbi sa KiM na formiranje Zajednice srpskih opština, inače, čekaju već 100 mjeseci, iako je ona predviđena potpisanim Briselskim sporazumom. Ti ljudi su ponos Srbije, poručio je predsjednik Aleksandar Vučić.

Odbio sam prijedlog Kvinte za rješenje, tražimo povlačenje svih trupa sa sjevera KiM, poručio je Vučić nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Stanjem borbene gotovosti je kaže zadovoljan. Poručuje da je posljednji upad Rosu na sjever KiM “kriminalna akcija”, šesta po redu. Takođe, kaže da Savjet za nacionalnu bezbjednost traži hitan odgovor EU postoji li Briselski sporazum u pravnom prometu ili ne, kada će biti formirana ZSO.

“Srbija će nastaviti da institira na očuvanju mira i pune sigurnosti za Srbe na KiM. Neprimjerene su izjave u kojima nas izjednačavaju i govore da su obje zemlje krive”, rekao je on. Vučić je pozvao i međunarodnu zajednicu da urazumi Prištinu kako Srbija ne bi morala da provodi bilo kakve mjere.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.