Vučić: Situacija na Kosovu i Metohiji na ivici sukoba

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je situacija na Kosovu i Metohiji veoma teška i “na ivici sukoba”, ali da će Srbija učiniti sve da se sačuva mir.

Vučić je u obraćanju javnosti rekao da je sve što postoji od policije u Prištini poslato na četiri destinacije – od puta Srbica-Zubin Potok, preko Čečeva, Jasenovika i drugih tačaka.

On je istakao da će Srbija biti posvećena miru i pažljivo voditi računa o svakom potezu, a srpskom narodu na Kosovu i Metohiji poručio je da će dati sve od sebe da oni budu bezbjedni.

“Ali, ako neko može da misli da može da proteruje, ubija, ranjava naše ljude, mogu da ponovim ono što sam više puta rekao – bićemo uz svoj srpski narod i nećemo ga ostaviti na cedilu”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije zamolio je međunarodnu zajednicu i zapadne sile koje imaju uticaj na Prištinu da pokušaju da je privedu poštovanju prava, ali i da pomognu da svi zajedno sačuvaju mir.

Vučić je podsjetio da je prištinski zvaničnik Aljbin Kurti danas u Briselu na trilateralnom sastanku sa predstavnicima EU Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom obio sve prijedloge i da iza toga očigledno stoji nečija namjera da bude sukoba.

On je istakao da je delegacija Srbije dala sve od sebe i u više navrata prihvatala nove zahtjeve, ali da je već poslije sat vremena iznio Borelju i Lajčaku mišljenje da albanska strana neće pristati na bilo kakvo kompromisno rješenje i odlaganje maltretiranja Srba, koje je zasnovano na jednostaranoj političkoj akciji vrha Prištine.

Vučić je naveo da se po povratku iz Brisela sastao sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem, ministrom odbrane Miloš Vučevićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem, a da će se u 23.00 časa sastati sa Srbima sa Kosova i Metohije i zamoliti ih da se sačuva mir i da se, ako bude protesta, izbjegavaju sukobi do krajnjih granica.

Vučić je rekao da će Srbija poštovati zahtjev visokog predstavnika Žozepa Borelja i neće izdavati nove niti obnavljati postojeće tablice u narednom periodu.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *