Vučić poslije sastanka sa Putinom: Cijena gasa 270 dolara narednih šest mjeseci

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, poslije sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sočiju, da će cijena ruskog gasa u narednih 6 mjeseci biti 270 dolara, tj. ostaje ista, dok se količina gasa povećava za tih 6 mjeseci. Naveo je da su dogovoreni i elementi dugoročnog ugovora za isporuku gasa Srbiji, i da će naša zemlje i poslije šest mjeseci imati izuzetnu cijenu, povećanje obima isporuke i fleksibilnost.

Aleksandar Vučić je, poslije sastanka sa Vladimirom Putinom, rekao da su razgovarali o mnogo tema i da je ruski predsjednik dobro razumio pitanje cijene i količine gasa.

Vučić je naveo da će cijena ruskog gasa u narednih šest mjeseci za Srbiju biti 270 dolara, tj. ostaje ista, dok se količina gasa povećava za tih šest mjeseci.

“Ovo je za nas spas. Nećemo imati problema ni sa strujom ni sa gasom ni sa grejanjem, kao ni sa ukupnim snabdevanjem. Mnogo nam je pomogao predsednik Putin svojim odnosom. To je bio moj predlog, on je prihvatio”, naveo je predsjednik.

Dodao je da je Srbiji do kraja februara potrebno oko 13 miliona kubnih metara gasa, a u maju i junu četiri ili pet miliona.

“Uštedeli smo više od 300 miliona evra”, ocenio je Vučić.

“Izuzetna cijena i poslije šest mjeseci”

Vučić je naveo da su dogovoreni i elementi dugoročnog ugovora za isporuku gasa, i da će Srbija i poslije šest mjeseci imati izuzetnu cijenu, povećanje obima isporuke i fleksibilnost.

“Razgovarali smo i o dugoročnom ugovoru i ostavili određene elemente, ali dok ne potpišem, nemam prava da govorim”, rekao je Vučić.

Prenio je da mu je Putin rekao da će rješenje biti dobro i da će Srbija biti zadovoljna.

“Moj prijedlog, Putinova odluka”

Vučić je, upitan kako je došlo do dogovora i da li je to bio njegov (Vučićev) predlog ili je to ponudio Putin, rekao kako je ruski predsjednik donio odluku tako što je prihvatio njegov prijedlog.

Napomenuo je da je Srbija imala krizu prethodnih dana zbog gasa, jer se brže trošio gas iz Banatskog dvora i bili smo tek na nešto više od 100 miliona kubnih metara rezervi gasa.

Dodao je da sada trošimo u Banatskom dvoru po 13 miliona kubnih metara gasa dnevno, što znači da smo imali rezerve dovoljne za nešto manje od 15 dana.

Vučić je naglasio da smo ovim dogovorom iješili problem i da Srbija neće imati problem sa gasom.

Napomenuo je da možda nije bilo fer prema ruskoj strani što smo trošili gas i na TE-TO Novi Sad zbog struje, ali i zbog grijanja. “Očekujem veliki događaj u kome ćemo Putin i ja učestvovati preko video-konferencije za otvaranje TE-TO Pančevo u decembru”, naveo je Vučić.

“Putin je imao 90 pitanja za mene”

Vučić je naveo da je sa Putinom razgovarao i o Kosovu i Metohiji i situaciji u regionu, i da je tokom razgovora ruski predsjednik imao 90 pitanja za njega iz različitih oblasti.

“Razgovarali smo o KiM, o regionu, spoljnim pritiscima, nepostojanju želje Albanaca za realnim dijalogom, poslednjim dešavanjima na severu Kosova, onome što očekujemo, svim spoljnim uticajima, kako neki međunarodni faktori posmatraju Srbiju”, rekao je Vučić.

Dodao je da je sa Putinom razgovarao o saradnji dvije zemlje, izgradnji željeznica, liniji “Beovoza”. “Očekujem uskoro potpisivanje dogovora o tom pitanju. Razgovarali smo i o radio-farmaciji, o mnogo važnih stvari gde se za sedam dana očekuje potpisivanje dogovora”, naveo je Vučić.

“Pošto smo mi potpisali vojno tehničku saradnju, molio sam ga da određene stvari stignu u Srbiju i neke ćemo imati pre kraja godine u našoj zemlji. To nisu strateške, ali su važne taktičke stvari. To su korneti za rakete za protivoklopna dejstva i verujem da će to uskoro stići u Srbiju. Biće i drugih većih stvari i to ne dalekoj budućnosti”, objasnio je Vučić.

“Srbija neće biti ostavljena na cjedilu”

Vučić je prenio riječi ruskog predsjednika da bude siguran da Srbija neće biti ostavljena na cjedilu oko stvari gdje Rusija može da pomogne.

“Važna je poruka da ćemo imati podršku u međunarodnim institucijama i organizacijama, i da možemo da računamo na prijatelje”, istakao je Vučić.

Zahvalio je ruskom predsjedniku na gostoprimstvu.

“To je bio jedan od naših najdužih sastanaka, tri sata smo razgovarali sami o svim važnim pitanjima”, rekao je Vučić.

(RTS)

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *