Vučić: Jedan od najtežih dana u istoriji Srbije, sagledati odgovornost svih

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je povodom masovnog ubistva u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” na Vračaru, koje je počinio učenik te škole, da je ovo jedan od najtežih dana u savremenoj istoriji Srbije.

Vučić je na konferenciji za novinare, koja je počela minutom ćutanja za ubijene, naveo da izražava saučešće roditeljima i članovima porodica ubijene djece i radnika obezbjeđenja.

“Srbija je u tuzi ujedinjenja, ta tuga je tolika da ne pamtimo veću. Moraju se sagledavatu uzroci i odgovornost svakogod nas i tražiti rješenja da se ovako nešto, ma koliko nepredvidivo i neočekivano, nikada više ne ponovi”, rekao je Vučić.

On je naveo da će dječak koji je počinio zločin biti smješten u posebnom dijelu Klinike za neuropsihijatriju.

Vučić je dodao da je dječakov otac, kao vlasnik oružja koje je očigledno nepropisno čuvao, uhapšen, a privedena je i majka.

Predsjednik je predložio da se u naredne dvije godine uvede moratorijum za držanje i nošenje oružja, kao i da se izvrši revizija svih izdatih dozvola za držanje oružja.

Dodao je da predlaže i da se izvrši kontrola načina držanja oružja i da se posebno kontroliše da li se oružje čuva odvojeno od municije.

Predložio je i da se izvrši kontrola rada svih streljana u Srbiji i da li maloljetnici imaju pristup njima, što već stoji u zakonima.

Istakao je da predlaže i propisivanje krivičnopravne odgovornosti svima koji omoguće maloljetnim licima da dođu u kontakt sa vatrenim oružjem.

Vučić je naveo da kao predsjednik Vladi predlaže da razmotre snižavanje krivičnopravne odgovornosti maloljetnika sa 14 na 12 godina, što će, kako je naveo, biti nešto oko čega će se “lomiti koplja”.

U jutrošnjoj pucnjavi u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” na Vračaru u Beogradu ubijeno je osmoro djece i radnik obezbjeđenja, a šestoro djece i jedna nastavnica te škole su ranjeni. Policija je uhapsila 13-godišnjeg K.K. koji je počinio taj zločin.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *