Vučić i Radev ozvaničili početak izgradnje gasnog interkonektora u Kostinbrodu /VIDEO/

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Bugarske Rumen Radev prisustvovali su u Kostinbrodu, u blizini Sofije, početku izgradnje na bugarskoj teritoriji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske.

Vučić i Radev prisustvovali su spajanju cijevi ovog gasovoda, kapaciteta 1,8 milijardi metara kubnih gasa godišnje, koji je projekat od zajedničkog interesa za EU.

Vučić je sa Radevim tokom obilaska razgovarao o broju kompresora, količini gasa, a bugarska strana je poručila da Srbija već sad može da koristi sve što je Bugarska dosad postigla.

“Sve ovo se radi da bismo u budućnosti mogli da koristimo i azerbejdžanski gas”, rekao je Vučić.

Radev je istakao da zajednički mogu i na tendere kako bi dobili najbolju cijenu za obje zemlje.

Međusistemska gasna veza “Bugarska-Srbija” /IBS/ u Srbiji biće dužine 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmjernog gasovoda kroz obje države je 170 kilometara, od Novog Iskara u blizini Sofije do Niša u Srbiji.

Gasna interkonekcija Srbija-Bugarska dio je šire inicijative EU-Južnog gasnog koridora, koja za cilj ima smanjenje zavisnosti Evrope od ruskog gasa, a kroz njega bi trebalo da proteče gas od više raznih proizvođača.

Novi gasovod Niš-Sofija će obezbijediti dodatnih 80 odsto povećanja kapaciteta u odnosu na trenutne godišnje potrebe Srbije.

Gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske biće, kako je najavljeno, spremna za operativni rad polovinom ove godine.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *