Vrućine napunile ambulante

Talas tropskih vrućina koji je zahvatio Srpsku donio je pune ruke posla ljekarima i službama hitne medicinske pomoći, a tegobe na koje se pacijenti najčešće žale su glavobolja, malaksalost, nesvjestica i otežano disanje.

Zbog temperatura koje ovih dana dostižu i do 40 stepeni Celzijusa najugroženija grupa su stariji pacijenti, djeca i oboljeli od hroničnih, pogotovo kardiovaskularnih bolesti. U banjalučkom Domu zdravlja istakli su da se u ambulante porodične medicine ovih dana zbog visokih temperatura najčešće javljaju pacijenti oboljeli od hroničnih bolesti.

– U Službu hitne medicinske pomoći dnevno se javlja od tri do pet pacijenata zbog kolapsa uzrokovanih nepovoljnim vremenskim prilikama. To su pretežno pacijenti koji imaju komorbiditete, te su trenutne vremenske neprilike samo dodatno doprinijele destabilizaciji njihovog zdravlja – istakli su u ovom domu zdravlja. Dodali su da je tokom dana povećan broj intervencija na terenu, dok je noću povećan broj dolazaka u Službu hitne medicinske pomoći, kako odraslih tako i djece.

Slična situacija je i u Hercegovini, a specijalista urgentne medicine u Službi hitne pomoći u Domu zdravlja Trebinje Marko Paovica kaže da su najčešće tegobe sa kojima se pacijenti javljaju glavobolja, nestabilnost, mučnina i povraćanje.

– Situacija još nije dramatična, a da do toga ne bi došlo, neophodno je da građani povedu brigu o svom zdravlju. Oni koji izlaze vani u najtoplijem dijelu dana neophodno je da nose kape sa obodom, koji će prekriti i potiljak, jer izlaganje suncu može dovesti do sunčanice. Važno je da uz sebe imaju vodu i da se svako malo rashlađuju – kazao je Paovica.

Vrućine su povećale i broj pacijenata koji se javljaju u Službu hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Doboj. Direktor ove zdravstvene ustanove Slavko Kovačević kaže da situacija za sada nije alarmantna, ali da može biti ukoliko se ne budu poštovale preporuke ljekara.

– Posebno bih apelovao na Dobojlije da na vakcinaciju protiv virusa korona dolaze u zakazani termin, a ne i po nekoliko časova ranije, jer se stvaraju dugi redovi i ljudi stoje na suncu – kazao je Kovačević.

Pune ruke posla imaju i zaposleni u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS, gdje kažu da je tokom ljetnih dana veća mobilnost stanovništva u saobraćaju, na kupalištima ali i u poljoprivrednim aktivnostima, zbog čega je povećan broj pacijenata koji zbog trauma zahtijevaju hospitalno liječenje.

– Najveći pritisak u našoj ustanovi zabilježen je u posljednjih 15 dana, a najčešće povrede su povrede glave, grudnog koša i trbuha. Riječ je o teškim povredama koje zahtijevaju dugotrajan bolnički tretman sa neizvjesnim ishodom, a nerijetko završe i letalno – istakli su u UKC- u.

 Savjeti Ljekara

• izbjegavanje boravka na otvorenom od 10 do 17 časova

• unošenje dovoljne količine tečnosti, najviše vode

• laganija ishrana, sa više svježeg voća i povrća

• odjeća treba da bude od prirodnih materijala, svjetlijih boja

• glavu pokrivati šeširima ili kapama sa većim obodom

• hronični pacijenti treba redovno da koriste propisanu terapiju

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *