Vrijeme zaštite pšenice od fuzarijuma /VIDEO/

Pšenična polja u najvećoj žitnici Srpske u dobrom su stanju. U jeku je sezona zaštite usjeva od fuzarijuma. Sa ovom agrotehničkom mjerom ne smije se zakasniti, napominje struka i naglašava da se tretmani obavljaju preventivno ili nikako i to u fazi cvjetanja pšenice.

Pšenica na semberskim poljima u zavisnosti od rokova sjetve ulazi u fazu cvjetanja. Enormno skupo đubrivo redukovalo je prihranu ovog glavnog strnog žita u domaćim atarima, međutim proizvođači znaju da u zaštiti biljaka od napada bolesti ne smiju posustati. Kako bi se spriječili ekonomski gubici, borba protiv najznačajnije bolesti klasa pšenice -fuzarijuma, već je počela.

Zaštita od fuzarijuma obavezna je agrotehnička mjera koja se obavlja u usjevima pšenice. Sa ovim se tretmanom ne smije kasniti, sugeriše struka.

Usjevi su u dobrom stanju, poljoprivredsnici se nadaju da će zemlju i biljke okrijepiti kiša jer je i pšenici i kukuruzu nakon niza dana sa visokim temperaturama potrebno osvježenje. Godine sa sve manjim procentom padavina, primorale su mnoge a kojima je voda na dohvat ruke ili tamo gdje su već izgrađeni zalivni sistemi, da navodnjavaju i ratarske kulture, što se i u prošloj sušnoj godini pokazalo isplativim po prinosima kukuruza i više nego opravdanom agreotehničkom mjerom.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.