Vrijeme sadnje rasada povrća i zaštite strnih žita od korova /VIDEO/

Potražnja za sjetvenim repromaterijalima u poljoprivrednim apotekama na području Semberije ne jenjava. Poljoprivredni radovi ne mogu čekati, a poljoprivrednici su odlučni da posao u atarima obave kako valja.

Posla u ovm momentu najviše imaju povrtari, čeka ih rasađivanje proizvedenog rasada. Probleme im stvaraju i kolebljive dnevne temperature, naročito one jutarnje u minusu koje predstavljaju prijetnju od temperaturnih šokova koji mogu biti kobni za biljke.

Situacija nije dobra u plastenicima gdje se odvija rasadnička proizvodnja. Ako temperature pređu uobičajene vrijednosti može doći do izdušivanja biljaka. A s druge strane prevelika vlažnost supstrata u plasteniku, dobra je podloga za širenje bolesti biljnih vrsta.

Kod nekoliko većih proizvođača u Semberiji već je aktuelna berba krastavca u plastenicima, koji su obezbijeđeni savremenim sistemom grijanja.

Od mraza u aprilu naročito strahuju voćari, koji su svim raspoloživim sredstvima nastojali da od izmrzavanja zaštite zasade u jutrima niskih temperatura.

Posla u poljima imaju i ratari, ozime usjeve treba prihraniti i zaštititi ih od najezde korova. Usjeve je potrebno zaštititi i od bolesti, koje su se pojavile na njivama. Nepovoljni vremenski uslovi pomjeriće i proljetnu sjetvu u Semberiji za desetak dana.

Glodari su probleme pravili na njivama tokom blage zime, već sada oni i ne predstavljaju gorući problem u atarima.

Proizvodna sezona već u samom startu, kada poljoprivrednici počinju aktivnije sa obavljanjem poslova na gazdinstvima, donosi veći obim obaveza proizvođačima koje treba ispoštovati, kako bi se na koncu sa njiva i iz voćnjaka iznio dobar i kvalitetan rod. Bez struke i agrotehnike, pa tako i većih ulaganja nemoguće je zamisliti uspijeh u zahtjevnoj računici. Koju uglavnom određuju posljednjih godina klimatske, pa sada i druge promjene.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.