Vrhovac: Sutra otvaranje poslovnice IRB-a u Trebinju, do kraja godine u Bijeljini

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske /IRB/, s ciljem ravnomjernog razvoja svih regija i podrške privrednicima, sutra otvara poslovnicu i u Trebinju, najavio je direktora IRB-a Dražen Vrhovac.

Vrhovac je podsjetio da su do sada otvorene kancelarije IRB-a u Prijedoru i Istočnom Sarajevu, a nakon Hercegovine u planu je do kraja godine otvaranje poslovnice i u Bijeljini.

Uporedo sa otvaranjem poslovnica, objašnjava Vrhovac, Investiciono-razvojna banka Republike Srpske održava i tematske sastanke/okrugle stolove sa privrednicima te regije, uz podršku i učešće ministra finansija Republike Srpske Zore Vidović i ministra privrede i preduzetništva Vjekoslava Petričevića, kao i direktora Garantnog fonda Srpske Radivoja Krčmara.

“Obilazeći Republiku Srpsku od privrednika svake regije direktno želimo da dobijemo kvalitetne informacije, koje će nam pomoći u kreiranju novog seta mjera podrške radi povećanja konkurentnosti privrede Republike Srpske, rekao je Vrhovac za ATV.

On je podsjetio da je IRB Republike Srpske prva u Srpskoj, na samom početku pandemije virusa korona, izašla sa setom mjera podrške privredi Republike Srpske, a potom i podrške i olakšica za stanovništvo.

Već u martu 2020. godine IRB Republike Srpske omogućila je korišćenje moratorijuma na plaćanje kreditnih obaveza i dodatnog grejs perioda u otplati za sva pravna lica i preduzetnike koji koriste sredstva ove banke, a Vlada Republike Srpske ubrzo poslije toga proširila je odluku i na fizička lica.

“U pandemiji smo pokazali da smo stvarni partner privredi Republike Srpske”, rekao je Vrhovac.

Govoreći o stambenim kreditima po kojima je IRB Republike Srpske postala prepoznatljiva, Vrhovac je rekao da je IRB aktivno radila na snižavanju kamatnih stopa u Republici Srpskoj, što doprinosi demografskom jačanju Republike Srpske i motiviše mlade za ostanak.

Jedan od prioriteta kojim se IRB Republike Srpske rukovodi u radu, kaže Vrhovac, tiče se upravo sprovođenja programa stambenog zbrinjavanja socijalnih grupa od posebnog interesa i značaja za Republiku Srpsku, gdje spadaju mladi ljudi i mladi bračni parovi, visokoobrazovana lica, višečlane porodice, samohrani roditelji, porodice poginulih boraca, ratni vojni invalidi i druga lica sa invaliditetom, žrtve nasilja, kao i osobe koje svoje stambeno pitanje rješavaju na području nerazvijenih i izrazito nerazvijenih lokalnih zajednica.

“Investiciono-razvojna banka Republike Srpske postala je i regulator tržišta, jer su poslije naših niskih kamatnih stopa i komercijalne banke počele da ih snižavaju. Insistiram na tome da IRB bude proaktivna, da kreira procese i drago mi je što smo u tome uspjeli”, naglasio je Vrhovac.

U prilog tome idu i nedavni podaci Ministarstva finansija Republike Srpske o ključnim ekonomskim kretanjima u Republici Srpskoj – rastu plata, industrijske proizvodnje, spoljnotrgovinskih aktivnosti, kao i pozitivnih ukupnih fiskalnih kretanja, čemu je, istakao je Vrhovac, zasigurno doprinijela i IRB Republike Srpske.

Vrhovac je rekao i da je rast potrebe privrede za dodatnim kapitalom u uslovima kriznog razvoja izazvanog pojavom pandemije doveo do rekordnih kreditnih plasmana IRB u 2020. godini, a sličan trend prisutan je i u ovoj godini.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.