Vrane pustoše povrtnjake

Povrtare širom Srpske posljednjih dana ne brinu samo visoke temperature već i najezda vrana koje, kako kažu, pustoše povrtnjake, a u potrazi za vodom na meti su im se posebno našle lubenice.

Ove ptice grabljivice su se, kažu poljoprivrednici, pripitomile do te mjere da čak slijeću i na strašila, a više se ne plaše ni gasnih topova, zbog čega su pomoć zatražili i od resornog ministarstva i Lovačkog saveza Srpske. Udruženje povrtara RS u pismu upućenom nadležnima naglašava da će velika vrućina uticati na smanjenje prinosa i kvalitet proizvedenog povrća, ali i na povećanje troškova proizvodnje.

– Vrane, zečevi, srne i druga divljač koji tražeći vodu načinju plodove povrća posljednjih dana prave nesagledivu štetu na lubenici, kupusu, krastavcu, krompiru, dinji koji usljed toga gube prvi rod – navode.

Predsjednik Udruženja povrtara RS Brane Mastalo istakao je za “Glas Srpske” da su vrane samo u proteklih nekoliko dana poljoprivrednicima pričinile ogromnu štetu.

– Zovu me povrtari iz cijele Srpske. Gotovo da nema njive u Srpskoj gdje vrane ne haraju. Na razne načine pokušavamo da suzbijemo štetu, ali ne ide nam nikako. Dok se ne preduzmu neki konkretni koraci, ja ću na svom gazdinstvu platiti radnika koji će biti non-stop na njivi i čuvati povrće od vrana, jer sam samo juče našao gomilu uništenih lubenica – kazao je Mastalo. Dodao je da je vrana i prije bilo, ali nikad u tako velikom broju kao što je to ovih dana.

– Prije nekoliko dana na njivi od jedan i po hektar zatekao sam više od 50 vrana. Toliko ih nikad nisam vidio na jednom mjestu. Prizor je bio strašan – rekao je Mastalo i dodao da zabrinuti povrtari ne prestaju da zovu i šalju fotografije uništenog povrća.

Vrane ovih dana nisu zaobišle ni imanje semberskog povrtara Darka Zarića koji kaže da na sve moguće načine pokušava da ih otjera sa svojih njiva.

– Za zaštitu povrća nisu dovoljni samo strašila i topovi, potrebno je nešto konkretnije uraditi, jer ove, ali i mnoge druge štetočine nam godišnje znaju napraviti štetu i do 15 odsto. Gotovo da nema dana, a da vrane ne oštete neku biljku, ali lubenice su im izgleda najomiljenije – kazao je Zarić.

Ništa manje problema nema ni srbački povrtar Đurica Antonić koji kaže da ne zna šta više da radi, jer mu vrane uništiše sve lubenice.

– Na parcelu se svakog dana sjati veliko jato ptica koje su sve prve odmetke uništile na parceli od dva i po hektara. Trenutno nemamo nijedne lubenice. Vrane su i ranijih godina dolazile, ali nisu pričinjavale štetu kao ove godine, kada su čak i mlade sadnice čupale iz zemlje – kazao je Antonić i dodao da su vrane do te mjere navikle na zvukove gasnih topova da stoje pored njih dok se puca i ne reaguju.

Predsjednik Lovačkog saveza RS Savo Minić istakao je da su ga povrtari obavijestili o šteti koju poljoprivrednici trpe zbog vrana.

– Već smo razgovarali da će biti nužno redukovati brojno stanje određenih populacija koje pričinjavaju štetu. Koje korake ćemo konkretno preduzeti, znaćemo narednih dana kada prikupimo sve informacije – kazao je Minić.

Podsticaji

Prema riječima Save Minića, početkom ovog mjeseca stupio je na snagu pravilnik prema kojem se, putem Lovačkog saveza, udruženja mogu prijaviti za određena podsticajna sredstva za razvoj i unapređenje lovstva.

– Ovo je odlična prilika da lovačka udruženja apliciraju za hranilice koje bi zadržale divljač u šumi, te električne pastire i kamere – kazao je Minić.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *