Vraćeno 4.287.878 KM, prihvataju dio odgovornosti za probijanje roka, ali ne i laži

Kompanija “Balkan Global”, vlasnika Slavena Ristića, uplatila je 4.287.878 KM na račun Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske na osnovu raskida Ugovora o nabavci pokretne bolnice za potrebe Republike Srpske, iako ova kompanija još nije dobila povrat novca od dobavljača “Kleh Systems”.

U saopštenju iz kompanije “Balkan Global” ističu da je 4. juna na račun Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske uplaćeno dva miliona KM, a 18. juna 2.287.878 KM.

“Kompanija ‘Balkan Global’ uložila je izuzetne napore da ispuni sve uslove iz Ugovora o nabavci mobilne bolnice, ali prihvata svoj dio odgovornosti zbog kašnjenja isporuke, iako je riječ o okolnostima na koje nismo mogli, niti uspjeli da utičemo. Prihvatanje odgovornosti ne znači da prihvatamo laži, netačne tvrdnje i konstrukcije kojima se dovodi u pitanje kvalitet, cijena mobilne bolnice, kao i kredibilitet i imena kompanija na čijem je čelu Ristić, kao i njegov lični ugled i namjere u ovom poslu”, naglašava se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da su kompanija “Balkan Global” i njen vlasnik u vanrednim okolnostima epidemije kovida-19, ali i u novonastaloj situaciji, željeli i žele da budu dio rješenja, a ne dio problema.

To potvrđuje, navode iz ove kompanije, i prihvatanje načina na koji je Ugovor raskinut, bez rasprava i tužbi, kao i činjenica da je novac vraćen.

U saopštenju su još jednom ponovili da je sva dokumentacija koja prati nabavku mobilne bolnice na raspolaganju svim nadležnim organima, a bila je dostupna i medijima koji su je tražili, ali je takvih bilo veoma malo.

“Sloboda govora ne znači i slobodu laganja i klevete, a zbog nevjerovatnih laži i konstrukcija iznesenih u javnost bez ikakvih provjera, koje su zaboljele Ristića i radnike svih njegovih kompanija i njihove porodice, protiv aktera tih gnusnih laži biće preduzeta sva pravna sredstva”, najavili su iz ove kompanije.

U saoštenju se precizira da je kompletna mobilna bolnica /zemlja porijekla EU, sa Eur jedan sertifikatom/ nabavljena za 3.664.853 KM bez PDV-a, odnosno 4.287.878 KM sa PDV-om – po znatno nižoj cijeni od tržišne u trenutku kada su cijene medicinske opreme dostizale nevjerovatne razmjere.

“Ova cijena je bila moguća samo na osnovu dugogodišnjih partnerskih odnosa sa dobavljačem i odlukom menadžmenta kompanije ‘Balkan Global’ da komercijalni profit bude minimalan, odnosno samo da se pokriju troškovi, zanemarujući priliku i profit koji je mogao biti ostvaren da je bolnica prodata Vijetnamu, kako je prvobitno planirano”, pojašnjavaju iz ove kompanije.

U saopštenju podsjećaju da je mobilna bolnica, uz ogromne napore, bila i isporučena Republici Srpskoj do 24. aprila, kada je počeo i postupak carinjenja medicinske opreme, a nemedicinska je već bila ocarinjena i mogla se montirati.

“Ne očekujući probleme koji će uslijediti, 29. aprila počele su aktivnosti pokazne montaže mobilne bolnice, ali nažalost, dozvola za uvoz medicinske opreme od Agencije za lijekove BiH nije dobijena i do kompletne montaže nikad nije došlo, jer je medicinska oprema zadržana na carinskim ispostavama”, navodi se u saopštenju.

Iz Kompanije “Balkan Global” najavili su da će se o svim detaljima nabavke pokretne bolnice javnosti obratiti i njen vlasnik Slaven Ristić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *