Volja poslodavaca diktira tempo rada na paklenim vrućinama

Toplotni talas koji je stigao u Srpsku može ozbiljno uticati na zdravlje građana, a na udaru su posebno radnici na otvorenom zbog čega nadležni apeluju na poslodavce da uslove rada prilagode vremenskim uslovima.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić kazala je za “Glas Srpske” da se na otežan rad u ovom periodu najčešće žale radnici iz oblasti građevinstva, odnosno niskogradnje te poljoprivrede.

– Svake godine se kao problem javlja neodređenost koja je to temperatura na kojoj se prekida rad i stalno apelujemo na nadležna ministarstva da izdaju preporuku kad i na kojoj temperaturi treba apsolutno prekinuti rad. Ukoliko to nije moguće, na ovako visokim temperaturama radnici na otvorenom trebalo bi da se da rotiraju na svakih 20 minuta – kazala je Mišićeva. Ona je istakla da se ne smije zaboraviti da je dosta radnika prebolovalo virus koronu, te da je njihovo zdravlje narušeno.

– Ovi radnici su još podložniji razblijevanju. Temperature prelaze  granice izdržljivosti i svi poslodavci su dužni da poštuju Zakon o zaštiti zdravlja na radu – rekla je Mišićeva dodajući da to znači da radnicima mora biti obezbijeđena adekvatna zaštitna oprema i prihvatljivi uslovi za rad.

I iz Inspektorata RS apeluju na poslodavce da iskoriste mogućnost preraspodjele radnog vremena i tako zaštite radnike.

– Poslodavac može organizovati rad u fazama te organizovati posao kako ne bi došlo do obolijevanja zaposlenih, kao što su rotacija poslova i izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana – pojasnili su u Inspektoratu dodajući da se rad može obavljati i uz češće pauze uz obezbjeđivanje velikih količina tečnosti. Takođe, dodaju, uvođenje rada u smjenama, dodatne radne snage kod ekstremnih uslova i slično može zaštititi zdravlje radnika, ali i omogućiti završetak radova na vrijeme.

I iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS apeluju na građane da izbjegavaju boravak na otvorenom od deset do 17 časova. Građanima preporučuju boravak u zatvorenim i rashlađenim prostorijama, izbjegavanje većih fizičkih napora, češće tuširanje mlakom vodom i ravnomjerno uzimanje što više tečnosti.

– Ove preporuke posebno se odnose na trudnice i osobe koje imaju hronična oboljenja, a kod kojih se mogu javiti pojačane tegobe, ali i simptomi poput glavobolje, opšte slabosti, razdražljivosti, iscrpljenosti, kao i problemi sa spavanjem. U slučaju pojave težih tegoba, obavezno se treba javiti ljekaru – apelovali su iz ovog ministarstva.

Roditelji pažnja

Iz Ministarstva zdravlja apeluju na roditelje da u ovom periodu zaštite svoju djecu tokom njihovog boravka napolju, a posebno da obrate pažnju na opasnost od ostavljanja djece u parkiranim vozilima, čak i na kratko.

Građanima savjetuju da se pri izlasku na otvoreno maksimalno zaštite od UV zračenja, borave u hladu kada god je to moguće, te da uzimaju veće količine tečnosti uz izbjegavanje alkohola i napitaka sa puno kofeina i šećera.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *