Vodič za početak školske godine: Zvono okuplja đake s maskama, veliki odmor na raspustu

Školsko zvono okupiće sutra, prvi put nakon marta, osnovce i srednjoškolce u Republici Srpskoj koji će s maskom na licu savladavati nove lekcije, sami, bez druga u klupi, na duplo kraćim časovima i bez velikog odmora, koji je poslat na privremeni raspust.

Školsku 2019/2020. godinu omela je pandemija virusa korona zbog koje su u martu sve škole zatvorene, a nastava iz učionica preseljena je na televizijske ekrane i internet platforme.

Prvi put od pojave virusa korona đaci se sutra vraćaju u klupe, a svaki njihov dan počinjaće mjerenjem tjelesne temperature. U školu će morati ulaziti sa maskom na licu, a na ulazu ih čekaju sredstva za dezinfekciju ruku i obuće. Ove godine umjesto u svježe okrečene, đaci se vraćaju u dezinfikovane učionice.

Maske se, prema preporukama Instituta za javno zdravstvo RS, preporučuju i tokom nastave kad god je to moguće, posebno kada je riječ o djeci koja imaju zdravstvenih problema. Maska je obavezna i tokom odlaska u toalet, s tim što se obavljanje tih potreba preporučuje tokom časova, a ne na odmoru kako se djeca ne bi sretala i pravila gužvu.

Osim ukidanja velikog odmora, novost na koju će morati da se priviknu đaci jeste i to što će sami sjediti u klupi, a u odjeljenju će ih biti najviše 15, zbog čega će odjeljenja sa većim brojem učenika biti podijeljena u dvije grupe.

Fizička distanca nije obavezna samo za đake već i za nastavnike i sve zaposlene u školama koji su dužni da održavaju razmak od dva metra, a istu obavezu imaju i roditelji djece nižih razreda koji dovode mališane u školu. Zadržavanje u školskom dvorištu nije dozvoljeno ni đacima ni roditeljima.

Časovi u vrijeme pandemije, umjesto uobičajenih 45, trajaće 20 ili 30 minuta u zavisnosti od broja đaka u školama. Djeci se savjetuje da donose svoju užinu i ne dijele je sa drugarima, a nema više ni dijeljenja školskog pribora. U prošlost su poslati i grupni rad i rad u parovima.

Mjerenjem tjelesne temperature od sutra će počinjati i radni dan zaposlenih u školama. I njih kao i školarce na ulazu u škole očekuju sredstva za dezinfekciju i, za razliku od djece, oni moraju stalno nositi maske. Druženja u zbornicama nema, a za sastanke i dogovore preporučuje se maksimalno korišćenje elektronske komunikacije.

I djeci i nastavnicima mora biti obezbijeđeno redovno pranje ruku vodom i tečnim sapunom.

Iako se u učionice vraćaju u sasvim drugačijim uslovima, nastavu u njima ništa ne može da zamijeni i koliko god veliki izazov bio, ističu da su spremni za nova znanja i petice.

Predsjednica Aktiva direktora srednjih škola prijedorske regije Valentina Sovilj kazala je za “Glas Srpske” da je na području grada definisan isti raspored zvonjenja.

– Čas će trajati 20 minuta, dijelimo se u grupe. Razmak između časova je pet minuta, nema velikog odmora, a nakon što grupe u prvoj smjeni završe nastavu ostavljeno je 15 minuta za dezinfekciju prostorija kako bi bile spremne za dolazak druge smjene – istakla je Soviljeva dodavši da će ovakav sistem rada biti komplikovaniji i za nastavnike, jer će istu lekciju predavati više puta dnevno.

Za izazov su spremni i na području Srpca, Prnjavora, Laktaša i Gradiške. Predsjednik tamošnjeg Aktiva direktora osnovnih škola Radoslav Savanović rekao je da je najteže bilo podijeliti đake u grupe u jednoj od najvećih škola, u Trnu.

– Ovu situaciju najjednostavnije možemo opisati izrazom okrnjena slika. Sve će biti drugačije nego u redovno vrijeme, ali spremni smo na sve, najvažnije je da se krene sa nastavom – rekao je Savanović i dodao da niko od roditelja nije kazao da neće slati dijete u školu.

Savanović je dodao da u trnskoj školi nastavu pohađa 1.100 učenika te da će trajati od pola osam do 18 časova.

– Osim toga, imamo 220 đaka putnika o kojima moramo voditi računa. Linije moraju biti češće, a djeca moraju poštovati mjere i u autobusima – kazao je on.

Ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić rekla je da nova školska, 2020/2021. godina počinje u školskim klupama, uz striktno poštovanje epidemioloških mjera, te apelovala da svi budu odgovorni.

– I zemlje u okruženju su primijenile slične modele izvođenja nastave u uslovima pandemije. U školama smo stvorili bezbjedno okruženje za naše učenike i nastavnike i rizik od obolijevanja sveli na minimum. Zato apelujem na sve da budemo odgovorni i ponašamo se u skladu sa epidemiološkim mjerama – rekla je Trivićeva u obraćanju učenicima, nastavnicima, roditeljima i građanima Srpske putem “Jutjub” kanala.

Ona je dodala da je važno poštovati preporuke struke i u školi i u porodici, kao i u okruženju u kojem djeca borave i da uspješnost odvijanja školske godine zavisi od pridržavanja tih preporuka.

– Vjerujem da zajedno možemo izgraditi novu školu za novo doba i unaprijediti naš vaspitno-obrazovni sistem prema mjeri učenika – naglasila je Trivićeva.

 Simptomi

Institut za javno zdravstvo RS preporučio je da đaci, kao i nastavnici koji imaju simptome zaraznih bolesti ili kod kojih odstoji sumnja na “kovid 19” ne dolaze u školu. Osim toga, ako učenik dobije simptome tokom nastave, odmah se obavještavaju roditelji, koji u najkraćem roku treba da dođu po dijete. Škole moraju imati obezbijeđene prostorije u kojima do dolaska roditelja borave djeca sa simptomima. Učionica u kojoj je taj đak boravio odmah treba da bude provjetrena, a površine koje je dijete dodirivalo dezinfikovane.

(Glas Srpske)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *