Vlasnici pasa da poštuju propise o čuvanju kućnih ljubimaca

Vlasnici pasa dužni su da poštuju propise koji se odnose na način držanja i izvođenja kućnih ljubimaca na javne površine, saopšteno je iz MUP-a Republike Srpske.

Iz MUP-a napominju da je na području Srpske evidentiran određen broj događaja u vezi sa napadima pasa na građane prilikom kojih je dolazilo i do nastanka ozbiljnih povreda.

Podsjećaju se svi vlasnici pasa da su dužni da poštuju Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja, Pravilnik o držanju i zaštiti kućnih ljubimaca i odluke o načinu držanja i izvođenja kućnih ljubimaca na javne površine koje donose lokalne zajednice.

“Primjetno je da broj pasa kao kućnih ljubimaca iz godine u godinu bilježi trend rasta, a samim tim se povećava i njihovo izvođenje na javna mjesta i to vrlo često opasnih životinja bez propisanih zaštitnih sredstava /povodnika i zaštitne korpe na njušci, zbog čega postoji osnovana bojazan da može doći do njihovog napada na građane”, navodi se u saopštenju.

Iz MUP-a Srpske su napomenuli da policijski službenici preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti ukoliko primjete kršenje člana 30. Zakona o javnom redu i miru koji se odnosi na držanje životinja bez nadzora, a u slučaju kršenja Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja odmah se obavještava veterinarski inspektor i komunalno-inspekciji organi lokalne samouprave.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *