Vladika Joanikije svečano dočekan – nastavlja se borba za slobodu vjere

Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije večeras je svečano dočekan u Beranama odakle je poručio da će se nastaviti borba za slobodu vjere za koju su spremni da pretrpe svako poniženje.

Vladiku je dočekao vjerni narod Berana i Vasojevića u dva špalira pored puta koji vodi ka manastiru Đurđevi stupovi, gdje je služio. U blizini je bila raširena srpska crkvena zastava duga nekoliko stotina metara.

Vladika Jonakije zahvalio je vjernicima za veličanstven doček, te istakao da je snaga vjere u krstu Hristovome, da su sada na Golgoti, nakon koje slijedi Vaskrsenje.

On je pomenuo nasilje nad narodom i sveštenstvom nakon njegovog hapšenja u Nikšiću poslije svečane litije posvećene Svetom Vasiliju Ostroškom, kojem su, kaže, htjeli da nametnu pravila korone, da ga zatvore i ponize.

“Htjeli su da ratuju sa Svetim Vasilijem, biju nam djecu, prebijaju nam omladinu. Sram ih i stid bilo za ono prebijanje djece i omladine u Nikšiću”, rekao je vladika Joanikije.

Onima koji misle da će poniziti pravoslavnu vjeru, vladika je poručio da će njih poniziti Gospod Bog.

Vladika je najavio nastavak borbe za slobodu vjere koja je osnova svake druge slobode, kao i da će se sabirati oko ćivota Svetog Vasilija Ostroškog i oko svetinja.

“Mi smo smo za našu vjeru spremni da pretrpimo svako poniženje, ali nećemo odsutati, istrajaćemo, borićemo se, oslobodićemo se”, istakao je vladika Joanikije.

On je podsjetio da nije optužen samo vladika nego nikšićko i beransko sveštenstvo, naslednci onih koji su progonjeni, ubijani, zatvarani, te pomenuo ubijenog mitropolita Joanikje Lipovca, hapšenje vladike Arsenija Bradvaraevića, ubijanje sveštenika.

“Mi smo dužni da ispoštujemo njihovu žrtvu i ako treba da ispijemo i njihovu čašu”, istakao je vladika Joanikije.

Vladika je pušten iz pritvora u Nikšiću u petak oko jedan sat iza ponoći. Večeras je prvi put poslije toga stigao u sjedište Eparhije u Berane.

Prilikom dočeka priređen je vatromet uz povike dobrodošlice i poruku “Ne damo svetinje”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *