Vladika Joanikije i sveštenici ostaju u pritvoru

Sve žalbe advokata tužilaštvu povodom određivanja pritvora Njegovom preosveštenstvu episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i nikšićkim sveštenicima SPC odbijene su u zakonskom roku i spisi su vraćeni tužiocu, saznaje Srna.

Vladiki Joanikiju određeno je zadržavanje do 72 sata nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću zbog sinoćnje litije u tom gradu na kojoj se okupilo više hiljada građana, a koja je održana uprkos zabrani javnih okupljanja.

Pritvor do 72 sata određen je i sveštenicima nikšićkog sabronog hrama Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževižu, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću i Nikoli Marojeviću.

MOLITVA ZA UHAPŠENE VLADIKU JOANIKIJA I SVEŠTENIKE

U nikšićkom Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog služen je moleban za uhapšenog episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sveštenike, kao i za sve u Crnoj Gori.

Protojerej stavrofor Miodrag Todorović podsjetio je da je vladika Joanikije, na Dan Svetog Vasilija Ostroškog, u prijepodnevnim satima, na liturgiji saopštio da neće biti litije kao ranijih godina.

On je obrazložio da je zbog ogromnog broja pristiglih građana ta odluka preinačena sinoć uoči samog početka litije.

Todorović je rekao da poslije sat i po od okupljanja tolikog broja naroda na jednom mjestu niko od nadležnih za to vrijeme nije reagovao.

“Taj narod se razlio nikšićkim ulicama u litiju, a na putu od kilometar i po nisu bili na tako velikoj blizini. Te službe nisu našle za shodno da narod opomenu da drže socijalnu distancu, ako je već toliko ozbiljna situacija”, rekao je Todorović.

Prema njegovim riječima, vlasti su se neprimjereno “zahvalile” Crkvi koja je vodila računa o tjelesnom i duhovnom zdravlju naroda.

“Ako nisu htjeli da zahvale, nagrade i pohvale Crkvu, trebalo je da barem ostave ljude na miru”, poručio je Todorović.

On je rekao da su uhapšeni vladika Joanikije i sedam sveštenika, a da se niko od njih nije bavio kriminalom i nije nanio zlo bližnjem.

“Bilo je neprijatno gledati da se ispred parohijskog doma pojavi šest kola do zuba opremljenih policajaca, kao da su došli u pohod uigranoj i nadaleko poznatoj družini koja se bavi kriminalom”, rekao je Todorović.

On je naveo da Crkva nosi optimizam preko Duha Svetoga da se rađaju sveti Božji ljudi.

“Zato smo se okupili danas da bi se misijom Svetoga Duha pomolili za sve, bez izuzetka. To je blagodat koji stanuje u crkvi”, rekao je Todorović.

On je dodao da, ako neko želi na neki drugi način da postigne svoje ciljeve, Crkva to neće razmatrati i neće odustati od svog puta.

“Ako neko ima drugi način neka ne traži blagoslov od Crkve”, istakao je Todorović.

Nakon molebana veliki broj građana, koji skandiraju “Ne damo svetinje”, “Ne damo sveštenike”, “Pustite vladiku”, “Pustite sveštenike”, došao je preko puta zgrada nikšićkog Centra bezbjednosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *