Vlada obavezala FZO da u što kraćem mogućem roku pusti u rad IZIS

Vlada Republike Srpske obavezala je Fond zdravstvenog osiguranja da u što kraćem mogućem roku pusti u rad Integrisani zdravstveni informacioni sistem /IZIS/, poštujući sve potrebne mjere bezbjednosti.

Vlada Srpske usvojila je danas Informaciju o trenutnim problemima u funkcionisanju IZIS, te dala podršku Fondu zdravstvenog osiguranja u aktivnostima oporavka nakon pretrpljenog hakerskog napada.

“Zdravstvenim ustanovama koje rade na aplikacijama IZIS-a ili koriste IZIS servise naloženo je da striktno slijede instrukcije i preporuke Fonda u ovom periodu”, navedeno je u saopštenju iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Fond zdravstvenog osiguranja, Agencija za informaciono-komunikacione tehnologije, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite zaduženi su za koordinaciju procesa pružanja odgovora na računarsko-bezbjednosni incident i ostalih aktivnosti u skladu s propisima kojima se uređuje oblast informacione bezbjednosti u Republici Srpskoj, kroz rad stručnog tima.

Vlada Srpske preporučuje i svim institucijama i ustanovama sa kojima IZIS ima uspostavljenu razmjenu podataka da izvrše detaljnu analizu eventualne kompromitacije informaciono-komunikacione infrastrukture, sistema, mreže i podataka.

Agencija za informaciono-komunikacione tehnologije zadužena je da pripremi instrukciju o primjeni mjera zaštite informacionih sistema u javnim zdravstvenim ustanovama, kao i postupku procjene rizika eksternalizovanih servisa.

Iz Vlade su podsjetili da je IZIS 31. decembra prošle godine bio izložen visokosofisticiranom hakerskom napadu, pa je Fond zdravstvenog osiguranja Srpske, zbog bezbjednosnih razloga, bio prinuđen da ga učini nedostupnim eksternim korisnicima.

Zahvaljujući pravovremenoj i adekvatnoj reakciji, baza podataka IZIS-a je sačuvana i spriječene su veće posljedice.

“S obzirom na to da je IZIS implementiran u sve nivoe zdravstvene zaštite, predložena je dinamika funkcionalnog puštanja u rad po institucijama zdravstvenog sistema, te Fond zajedno sa održavaocima sistema radi na postepenom podizanju dijelova sistema, kako bi osigurali da sistem na bezbjedan način bude vraćen u upotrebu”, navodi se u saopštenju Vlade.

Na dašanjoj sjednici usvojena je Informacija o smjernicama za izradu politike informacione bezbjednosti i za usklađeno djelovanje organa uprave u slučaju računarsko-bezbjednosnog incidenta Republike Srpske.

Zadužuju se republički organi, organi jedinica lokalne samouprave, pravna lica koja vrše javna ovlašćenja, kao i druga pravna i fizička lica koja pristupaju ili postupaju sa podacima u elektronskom obliku republičkih organa, organa jedinica lokalne samouprave i pravnih lica koja vrše javna ovlašćenja da usvoje ili ažuriraju postojeće politike informacione bezbjednosti u skladu s Smjernicama za izradu politike informacione bezbjednosti Agencije za informaciono-komunikacione tehnologije Srpske.

“Takođe, zadužuju se da primjenjuju smjernice za usklađeno djelovanje organa uprave u slučaju nastanka računarsko-bezbjednosnog incidenta republičke Agencije za informaciono-komunikacione tehnologije”, ističe se u saopštenju.

Vlada Srpske zadužila je Agenciju za informaciono-komunikacione tehnologije da redovno ažurira smjernice za izradu politike informacione bezbjednosti i smjernice za usklađeno djelovanje organa uprave u slučaju nastanka računarsko-bezbjednosnog incidenta u skladu s međunarodnim standardima i praksom, kao i tekućim okolnostima i o tome obavještavaju i edukuju obveznike primjene Zakona o informacionoj bezbjednosti Republike Srpske.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *